Skip to main content

Aubergine met baharat-knoflookolie, couscous en harissayoghurtsaus

Vegetarisch

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) Aubergine
  • 1 stuk(s) Rode puntpaprika
  • 1 stengel(s) Bleekselderij

In Huis

  • 1 tl Zwarte peperkorrels
  • 1 tl Koriander
  • 2 tl Komijnzaad
  • 3 stuk(s) Kruidnagel
  • 5 stuk(s) Kardemompeulen
  • 1 tl Kaneelpoeder
  • 1 tl Pimentpoeder
  • 150 ml Olijfolie (extra vierge)
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 150 g Couscous
  • 300 ml Kruidenbouillon
  • 10 g Munt
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • naar smaak Harissa
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. NB. Kardemonzaadjes uit de peulen worden gebruikt in dit recept.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden °C.
  3. Stamp voor de baharat de peperkorrels met korianderzaad, komijnzaad, kruidnagels en de zaadjes uit de kardemonpeulen in een vijzel. Roer er het kaneelpoeder en pimentpoeder door.
  4. Meng er 100 ml (bij 4p) van de olijfolie door.
  5. Rasp er ongeveer 1 tl (bij 4p) citroenrasp boven en pers er de teentjes knoflook bovenuit.
  6. Snijd de aubergine(s) in de lengte doormidden.
  7. Kerf in het vruchtvlees een diep kruispatroon, maar zorg ervoor dat de schil heel blijft. Leg de auberginehelften met de ingekerfde kant naar boven in een braadslee. Verdeel de baharat-olie over de helften smeer goed uit.
  8. Bak 50 min in de oven.
  9. Doe intussen de couscous in een kom en giet er hete kruidenbouillon over. Dek af met deksel of een schone theedoek en laat wellen.
  10. Pers de citroen uit. Hak de munt fijn. Giet 30 ml (bij 4p) van de overgebleven olijfolie en 2 el (bij 4p) van het citroensap bij de couscous en roer goed door.
  11. Snijd de paprika en bleekselderij in stukjes en roerbak met wat olijfolie. Voeg vervolgens de munt en korianderblaadjes.
  12. Haal de aubergines uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  13. Meng de yoghurt met 2 el (bij 4p) van het citroensap en roer er harissa naar smaak door.
  14. Leg de aubergine op een schaal en schep er de couscous over. Serveer met de yoghurtsaus ernaast.
  15. <br>Tip: lekker met gegrilde halloumi of voor de vleeseters met wat merguezworstjes.