Aziatisch stamppotje met sticky tempeh en ingelegde meiraap
Vegetarisch, Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 gram palmkool
- 1000 gram Doré aardappelen
- 300 gram wortelen
- 10 gram lavas
- 200 gram meiraap
- 100 gram stengelui
- 400 gram tempeh
- 1 stuks limoen
- 50 gram pinda’s geroosterd
In Huis
- 6 el witte wijnazijn
- 2 tl suiker
- olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
- 4 tl sambal (badjak) voor de tempeh
- 2 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 klontje boter voor de puree
Recept stappen
- Spoel de palmkool af. Snij met een scherp mes een stukje langs de nerf aan de onderkant en rits vervolgens met je handen het blad van de nerf. Snij in repen van ca. 1 cm.
- Schil de aardappel en de wortel, snij in stukken van ca. 2 cm en zet goed onder water in een ruime pan met een snuf zout. Hak de lavas grof (incl. steeltjes) en voeg toe. Doe de palmkool erbij, dek goed af, breng aan de kook en laat afgedekt 20 minuten koken
- Schil de meiraap en verwijder de onder- en bovenkant. Snij in partjes en vervolgens in flinterdunne plakjes. Meng in een schaaltje de witte wijnazijn, de suiker en een snuf zout. Voeg de meiraap toe, schep goed om en zet weg tot gebruik.
- Snij de stengelui in stukken van 3 cm. Bak gedurende 3 tot 5 minuten op hoog vuur in de koekenpan tot deze bruin kleurt. Schud tussentijds om. Haal uit de pan en zet apart. De pan gebruik je zo nog voor de tempeh.
- Snij intussen de tempeh in reepjes van circa 0,5 cm dik en 4 cm lang. Voeg een flinke laag (zonnebloem)olie toe aan de pan en bak daarin de tempeh op hoog vuur rondom bruin. Hak de knoflook en bak 1 minuut mee. Roer de sambal, ketjap manis en de sojasaus erdoor. Pers de limoen en voeg het sap toe. Schep goed om zodat alle reepjes tempeh rondom bedekt zijn. Zet het vuur uit.
- Giet de aardappelen en de groenten af (bewaar wat kookvocht). Stamp fijn met een goede klont boter. Voeg eventueel wat kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de tempeh met de stamppot, de stengelui, de ingelegde meiraap en de pinda’s.