Skip to main content

Baharat gehaktballetjes met tuinbonen, geroosterde spitskool en kruidenolie

Rund

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram spitskool
  • 1 bosje radijs
  • 3 el munt
  • 3 el dille
  • 3 el peterselie
  • 3 el koriander
  • 400 gram kalfsgehakt, baharat gekruid
  • 200 gram couscous
  • 4 lente-uien
  • 1 pot tuinbonen
  • 1 el citroensap
  • 125 gram zure room

In Huis

  • olijfolie, om te bakken
  • 6 el olijfolie, extra vierge
  • blokje kippenbouillon
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de spitskool in de lengte in zes of acht parten. Maak de radijsjes schoon. Leg samen op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rijkelijk met olijfolie, peper en zout. Besprenkel met een paar eetlepels water en schuif 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Hak de munt, dille, peterselie en koriander fijn en meng driekwart door het gehakt. Let op! Er zit al zout door het gehakt. Draai balletjes ter grootte van een pingpongbal en zet even weg.
  4. Meng de rest van de fijngehakte kruiden met de olijfolie extra vierge.
  5. Zet de waterkoker aan voor de bouillon en de couscous. Doe 50 gram couscous pp met zout in een hittebestendige kom en voeg 50 ml kokend water pp toe. Dek af en laat staan tot gebruik.
  6. Bereid in een maatbeker 300 ml (bij 4p) bouillon voor met een kwart (!) blokje (bij 4p).
  7. Verwarm olie in een grote koekenpan of wok en bak op hoog vuur de gehaktballetjes rondom bruin.
  8. Snij de lente ui in stukjes van 2 cm. Snij de knoflook in plakjes. Doe de gedroogde tijm, knoflook en lente ui bij de balletjes als die dichtgeschroeid zijn en bak 3 minuten mee. Laat de tuinbonen uitlekken en voeg toe, samen met de bouillon. Sluit de pan en laat 10 min pruttelen. Breng op smaak met nog wat citroensap en peper.
  9. Leg de spitskool en de radijsjes op een mooie schaal. Klop de zure room los met een vorkje en verdeel over de groenten. Besprenkel met de kruidenolie. Meng ook wat van de olie door de couscous.
  10. Maak de couscous los met een vork en roer er wat olie doorheen. Serveer met de groenten en de gehaktballetjes.