Bavette met bearnaisesaus, gebakken aardappels, groene asperges en een zomerse salade

Rund

  • Totale tijd 40 minuten
Bavette met bearnaisesaus aardappels en asperges | Maaltijdbox recept

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 stuks bavette
  • 1 kilo Frieslander aardappelen
  • 500 gram groene asperges
  • 1 stuks komkommer
  • 1 krop eikenbladsla
  • 15 gram dragon
  • 2 stuks eidooiers

In Huis

  • olie om te bakken
  • 1 tl mosterd
  • 1 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • boter om te bakken
  • 120 gram ongezouten boter (voor de saus)
  • 2 el witte wijnazijn (of witte balsamicoazijn)
icon package

Recept stappen

  1. NB. Laat de bavette echt goed op kamertemperatuur komen, liefst al twee uur voor het koken uit de koeling halen!
  2. Verwarm de oven op 220 graden. Schrob de aardappelen schoon. Snij in stukken. Hussel in een mengkom met flink olie, peper en zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster bruin en gaar in 25-30 minuten.
  3. Verwijder het kontje (ca. 2 cm) van de asperges. Besprenkel de asperges met olijfolie, peper en zout. Bak de laatste 15-20 minuten met de aardappelen mee.
  4. Maak in een saladekom een dressing van de mosterd, balsamicoazijn en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en zout. Snij de komkommer in kleine blokjes en meng door de dressing.
  5. Was de sla met behulp van een slacentrifuge. Meng vlak voor het serveren de sla goed door de dressing.
  6. Bereid de bavette. Verhit boter en olie in een koekenpan. Dep de bavette goed droog en bestrooi met peper en zout. Bak als de boter wat bruin begint te worden de bavette 1 minuut op hoog vuur rondom bruin. Laat vervolgens ca. 3-4 minuten op laag vuur rustig braden. Wikkel de bavette in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Ze mag nog rood zijn van binnen.
  7. Maak de bearnaisesaus. Ris de dragonblaadjes van de takjes. Scheid de eieren en doe de dooiers samen met de witte wijnazijn (of witte balsamicoazijn als je dat in huis hebt), peper en zout en helft van de dragonblaadjes in een hoge maatbeker. Pureer schuimig met een staafmixer. Verwarm de boter in een pannetje, maar let op dat deze niet bruin kleurt. Schenk in een dun straaltje al mixend in de hoge beker bij de eiermassa. Blijf mixen totdat de saus gebonden, glad en schuimig is. Hak de rest van de dragon heel fijn en meng door de saus.
  8. Serveer de bavette, aardappeltjes en asperges met een goede schep bearnaisesaus en de salade er los bij.