Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Bieten-wortelsalade met pistachenotendressing en pastinaak met knoflookmayonaise

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
44900796 188885582020163 4121837160035062815 N

Ingrediënten

In de box

  • 400 g Bieten
  • 2 stuk(s) Pastinaak
  • 300 g Oerpeen

In Huis

  • 1 stuk(s) Rode ui
  • 400 g Bulgur
  • 4 tl Citroensap
  • 2 el Olijfolie
  • 40 g Boter
  • 50 g Honing
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 200 g Mayonaise
  • 4 el Bladpeterselie
  • 1 el Munt
  • 1 tl Suiker
  • 120 ml Olijfolie
  • 1 tl Citroenrasp
  • 5 el Water
  • 1 tl Oranjebloesemwater
  • 200 g Ongezouten gepelde pistachenoten
  • naar smaak Peper
  • naar smaak Zout
icon package

Recept stappen

  1. Stoom de bietjes beetgaar in ca. 1 uur afhankelijk van de grootte van de bietjes.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Doe voor de pastinaak de boter met de honing in en pannetje en verwarm op laag vuur 1-2 minuten.
  4. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Snijd de pastinaken in de lengte in kwarten. Leg de pastinaak en de knoflook op een ovenplaat. Bestrooi met peper en zout en schenk er het honingmengsel overheen.
  5. Meng door elkaar. Zorg dat de pastinaak goed bedekt is met het honingmengsel. Bak 35-40 minuten.
  6. Snijd de wortels in stukjes en stoom eveneens beetgaar in ca. 10 minuten.
  7. Maak zodra de pastinaken gebakken zijn, de aïoli. Knijp de geroosterde teentjes knoflook uit boven de mayonaise, voeg wat citroensap naar smaak toe en roer goed door. Zet apart.
  8. Snijd de ui in ragdunne ringen.
  9. Meng alle ingrediënten voor de dressing van de bietensalade, behalve de pistachenootjes, tot een dressing.
  10. Hak de pistachenootjes niet te fijn met een groot mes. Meng de nootjes pas door vlak voor het serveren door de dressing. Anders worden de nootjes week.
  11. Verwijder als de bietjes gaar zijn de schil van de bietjes en snijd ze in plakken. Leg de bietjes samen met de worteltjes op een schaal. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met citroensap. Verdeel er de rode ui over.
  12. Schep de pistachenootjes door de dressing en schep over de salade.
  13. Serveer de bietjes met de dressing en de pastinaken met de knoflookmayonaise samen met wat bulgur.
  14. Voor de wortel-bietensalade : 1 kleine rode ui (in ragdunne ringen), 2 tl citroensap, 2 el extra vergine olijfolie Voor de pastinaak: 40 g boter, 50 g honing, grof zeezout, Peper uit de molen, 4 teentjes knoflook, ca. 200 g mayonaise, 1-2 el citroensap Voor de pistachenoten dressing : 4 el verse bladpeterselie, 1 el verse munt, 1 el citroensap, ½ tl suiker, 120 ml extra vergine olijfolie, 1 tl citroenrasp, 5 el water, 1 tl oranjebloesemwater, 200 g ongezouten gepelde pistachenoten