Skip to main content

Bietenballetjes in kruiden-roomsaus met aardappels en gesmoorde groene kool

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Beemster Valery aardappelen
  • 600 gram groene kool
  • 200 gram peen
  • 2 bakjes bietenballetjes
  • 1 stuks banaansjalot
  • 4 el dille
  • 4 el peterselie
  • 150 ml crème fraîche

In Huis

  • 1 klontje boter
  • 1 teentje knoflook
  • om te bakken olijfolie
  • 1 el bloem
  • 200 ml kokend water
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • 2 kneepjes citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en zet op in koud water. Kook gaar in 25-30 minuten.
  2. Smelt een klont boter in een afsluitbare wok of koekenpan. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool, halveer hem, verwijder het hart en snij in repen. Schil de peen, halveer in de lengte en snij in halve maantjes. Snij het knoflookteentje doormidden en in hele dunne plakjes. Voeg samen met de peen bij de boter en bak heel even aan. Roer de kool erbij. Voeg een scheutje water toe, dek af en laat circa 15 minuten zachtjes gaar smoren. Roer af en toe.
  3. Bak de bietenballetjes in een beetje olie bruin. Snipper intussen de sjalot. Haal de balletjes uit de pan en leg apart. Voeg zo nodig nog wat olie toe en fruit de sjalot zachtjes lekker bruin.
  4. Zet de waterkoker aan. Hak de dille en de peterselie fijn (bewaar wat voor garnering). Voeg de bloem bij de sjalot en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de crème fraîche toe en verkruimel het bouillonblokje (0.5 bij 4p) erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, breng op smaak met een goede kneep citroensap. Roer de kruiden erdoor en voeg de balletjes weer toe.
  5. Breng de kool op smaak met peper, zout en citroensap.
  6. Serveer de balletjes met de kool en gekookte aardappels.