Skip to main content

Bladerdeeg-plaattaart met witlof, rode ui en geitenkaas met een frisse coleslaw

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 6 rode uien
  • 3 el verse tijm, gerist
  • 6 stronkjes witlof
  • 1.50 rol bladerdeeg
  • 2 rolletjes geitenkaas
  • 300 gram spitskool
  • 200 gram winterpeen
  • 3 el yoghurt
  • 1 bosje radijs

In Huis

  • 40 gram boter
  • 3 el mayonaise
  • 1 snufje komijnpoeder
  • citroensap (optioneel, mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verhit de helft van de boter in een hapjespan. Snij de uien doormidden en dan in dunne halve ringen. Voeg elke ui die je gesneden hebt alvast bij de boter. Laat zachtjes ca. 20 minuten stoven. Ris de tijm en voeg toe, samen met peper en zout.
  2. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  3. Verhit in een andere hapjespan, wok of grote koekenpan de andere helft van de boter. Snij het kontje van de witlofstronkjes en halveer in de lengte. Snij vervolgens in de lengte in dunne reepjes en roerbak ca. 8 minuten tot bruin en beetgaar. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  4. Rol het bladerdeeg met (!) bakpapier uit op een bakplaat. Beleg met de ui, gevolgd door de witlof (als ui en witlof erg vochtig zijn geworden, giet dan eerst af). Brokkel de geitenkaas erover. Schuif gedurende 15-20 minuten in de oven.
  5. Halveer de spitskool, verwijder het hart en snij in dunne reepjes (ca. 300 gram voor 4p – je gaat ook nog spitskool in een ander recept gebruiken).
  6. Rasp een deel van de peen (ca. 200 gram bij 4p). Voeg de aangegeven eetlepels yoghurt en mayonaise bij de spitskool en peen en kneed een minuut lang stevig met je handen. Snij de radijsjes in kwarten of achtsten en voeg bij de coleslaw. Breng goed op smaak met zout, peper, een klein snufje komijn en eventueel nog een kneepje citroensap.
  7. Serveer de plaattaart met de coleslaw.