Bloemkool-raapsteelstamp met Oosterse aubergine

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten
Een maaltijdbox met vlees van de boer, duurzame vis, streekproducten en verse groenten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks aubergine
  • 800 gram Frieslander aardappelen
  • 600 gram bloemkool
  • 1 bosje raapsteel
  • 2 stengels bleekselderij

In Huis

  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl limoenrasp
  • 1 el limoensap
  • 2 el ketjap asin (of sojasaus)
  • 4 el (milde) olijfolie
  • 1 tl suiker
  • naar smaak boter
  • scheut melk (optioneel)
  • 1 el sesamzaad
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Hak de knoflook fijn, rasp de limoen en pers het sap. Meng met de ketjap asin (of sojasaus), olijfolie en suiker. Halveer de aubergines in de lengte en snij het vruchtvlees kruislings in met een scherp mes, zonder door het schilletje heen te gaan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de Oosterse marinade en laat gaar worden in ca. 30 minuten.
  3. Schil de aardappels en snij in gelijke stukken. Zet op in grote pan met een laagje gezouten water en kook gaar in ca. 15 minuten, zet een timer vanaf dat het water kookt. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snij gelijke stukken (de steel kun je ook gebruiken). Voeg na ca. 5 minuten bij de aardappels.
  4. Verwijder alleen de worteltjes van de raapsteel, de stelen gebruik je in de stamppot. Snij grof en was de raapsteel met behulp van een slacentrifuge. Snij de bleekselderij in halve maantjes.
  5. Giet de aardappels en bloemkool af. Stamp tot een smeuïge puree met een flinke klont boter en eventueel een scheutje melk. Zet de stamp terug op een laag vuurtje en voeg de raapsteel en bleekselderij beetje bij beetje toe. Laat slinken. Breng op smaak met peper en zout en hou warm.
  6. Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan.
  7. Haal de aubergine uit de oven en bestrooi met sesamzaad. Serveer met het bloemkool-raapsteelstampje.