Skip to main content

Bloemkoolboterbonenpuree met geroosterde wintergroenten, Hollandse chorizo en dragonolie

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram bloemkool
  • 400 gram bataat
  • 300 gram wortelpeterselie
  • 20 gram dragon
  • 2 blikken boterbonen
  • 150 gram Hollandse chorizo

In Huis

  • 4 teentjes knoflook
  • 8 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroensap (mag uit een flesje)
  • 1 tl mosterd
  • 2 el water
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de bloemkool in roosjes en de steel in plakjes. Hou de stukjes steel apart. Schil de bataat en wortelpeterselie en snij in stukken van 2 cm. Besprenkel de bloemkoolroosjes, bataat, wortelpeterselie en knoflook (in de schil) met olijfolie, peper en zout. Bak op een met bakpapier beklede bakplaat in 25-30 min gaar.
  3. Zet de bloemkoolsteel op in een soeppannetje met een laagje water en wat zout en kook afgedekt in ca 5 min gaar.
  4. Maak de dressing (zie tip). Haal de dragonblaadjes af en hak ze fijn. Meng met 3/4e van de olijfolie extra vierge (6 el bij 4p), citroensap, mosterd en het water. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Giet de bloemkool af. Giet de bonen af maar vang het vocht op in een maatbeker! Doe de bonen met 200 ml (bij 4p) van het vocht bij de bloemkoolsteeltjes en warm op. Bewaar voor de zekerheid de rest van het vocht nog even.
  6. Pureer de bloemkool met bonen als ze warm zijn en maak zo smeuïg als gewenst met eventueel nog extra vocht (kan ook nog handig zijn vlak voor het serveren). Breng op smaak met de rest van de olijfolie extra vierge (2 el bij 4p), peper en zout en hou warm.
  7. Snij de chorizo in blokjes. Bak in een koekenpannetje heel eventjes om op te warmen. Echt heel kort! Te lang is zonde met deze goddelijke chorizo, dan droogt ze alleen maar uit terwijl ze van zichzelf eigenlijk smelt op de tong 😊
  8. Haal de knoflooktenen uit de oven, duw uit het schilletje, hak of prak en meng door de puree (zet daar zo nodig de staafmixer nog even in).
  9. Serveer de groenten op een bedje van bonenpuree, bestrooi met de blokjes chorizo en besprenkel met de dragondressing.
  10. Gebruik optioneel een keukenmachine of staafmixer voor een gladde dressing. Je hoeft deze niet gelijk schoon te maken. Het is juist lekker als er nog wat restjes dragondressing in de bonenpuree terecht komen en het scheelt afwassen 😊