Skip to main content

Bloemkoolgratin met kidneybonen en cherry tomaatjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) Bloemkool
  • 150 g Geraspte kaas
  • 1 stuk(s) Rode ui
  • 2 blikje(s) Rode kidneybonen
  • 2 blikje(s) Cherrytomaatjes
  • 2 zakje(s) Gemengde sla

In Huis

  • 25 g Boter
  • 25 g Bloem
  • 250 ml Melk
  • naar smaak Peper en zout
  • 1 snufje(s) Nootmuskaat
  • 1 tl Komijn
  • 3 el Olijfolie (extra vierge)
  • 1 tl Mosterd
  • 1 el Witte wijnazijn
icon package

Recept stappen

  1. Zet een grote pan met water op voor de bloemkool en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij alleen het uiteinde van de stronk, verwijder het blad en snij en breek dan in roosjes. Kook de bloemkool in 5 minuten beetgaar in water met zout.
  3. Maak de bechamelsaus. Smelt de boter in een klein steelpannetje, roer de bloem erdoorheen totdat je een deegbal hebt en roer dan scheutje voor scheutje de melk erdoor tot een mooie gladde saus. Smelt dan de helft van de kaas erdoor en maak op smaak met peper en nootmuskaat. Zet even weg.
  4. Giet de bloemkool af en verdeel de roosjes over een ingevette ovenschaal. Snipper de ui en roer deze samen met de komijn, peper en zout, goed door de bloemkool. Spoel de bonen af, laat ze uitlekken en snij de cherrytomaatjes doormidden.
  5. Hussel bonen en tomaten ook door de bloemkool. Kijk of de bechamel nog vloeibaar genoeg is om te gieten. Zo nee, zet het vuur nog even aan en roer er nog wat melk door.
  6. Giet de bechamel over de groenten en strooi als laatste de rest van de kaas eroverheen. Schuif gedurende 20-25 minuten in de oven. Was intussen de sla en maak aan met een simpele vinaigrette van olie, azijn, mosterd, peper en zout.
  7. Serveer de ovenschotel met de salade.