Skip to main content

Bloemkoolgratin met kidneybonen en cherry tomaatjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 bloemkool
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 blikjes kidneybonen
  • 1 rode ui
  • 2 blikjes cherrytomaatjes
  • 1 zakje gemengde sla

In Huis

  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Zet een grote pan met water en zout op voor de bloemkool en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij alleen het uiteinde van de stronk bloemkool, verwijder het blad en snij in roosjes. Kook de bloemkool in 5 minuten beetgaar.
  3. Maak de bechamelsaus. Smelt de boter in een klein steelpannetje, roer de bloem erdoorheen totdat je een deegbal hebt en roer scheutje voor scheutje de melk erdoor tot een mooie gladde saus. Smelt de helft van de kaas erdoor en maak op smaak met peper en nootmuskaat. Zet even weg.
  4. Giet de bloemkool af en verdeel de roosjes over een ingevette ovenschaal. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Snipper de ui en roer samen met de komijn, cherrytomaatjes, bonen, peper en zout goed door de bloemkool.
  5. Kijk of de bechamel vloeibaar genoeg is om te gieten. Zo nee, zet het vuur nog even aan en roer er nog wat melk door.
  6. Giet de bechamel over de groenten en strooi als laatste de rest van de kaas eroverheen. Schuif gedurende 20-25 minuten in de oven. Was intussen de sla en maak aan met een simpele vinaigrette van olie, azijn, mosterd, peper en zout.
  7. Serveer de ovenschotel met de salade.