Bloemkoolrisotto met zonnebloemcrunch en roodlof-meiraap slaatje

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten
Wk 14 bloemkoolrisotto pagratto veldsla peer FP

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram bloemkool
  • 1 stuks banaansjalot
  • 1 tl citroenrasp
  • kneep citroensap
  • 300 gram blue japonrijst
  • 2 stronkjes roodlof
  • 1 stuks appel
  • 1 stuks meiraap
  • 75 gram rucola
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 120 gram Windkracht 10 kaas
  • naar smaak peterselie

In Huis

  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 tenen knoflook
  • olie, om te bakken
  • 1 tl mosterd
  • 1 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie, extra vierge
  • 2 el panko/paneermeel (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkool 5 minuten en giet af.
  2. Bereid (evt met behulp van de waterkoker) de bouillon voor.
  3. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit kort aan in olie, in een afdekbare hapjespan of wok. Rasp intussen de citroen en hou apart.
  4. Voeg de blue japonrijst bij de sjalot en roer goed om. Blus als alle korrels mooi glimmen af met een kneep citroensap. Laat het sap verdampen en voeg een scheut bouillon toe. Roer tot deze is opgelost.
  5. Voeg steeds een scheut toe tot de rijst praktisch gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg 5 minuten voor het einde de bloemkool toe. Laat rustig nog even mee garen.
  6. Maak in een saladeschaal een dressing van de mosterd, balsamicoazijn en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Verwijder het hart van de roodlof en snij in repen. Snij de appel met schil in dunne partjes. Schil de meiraap en snij in kleine blokjes van 0.5 cm. Doe samen met de rucola bij de dressing.
  8. Bak in een kleine droge koekenpan de zonnebloempitten goudbruin op zacht vuur. Meng de citroenrasp erbij en zet in een bakje op tafel.
  9. Rasp de kaas en roer door de risotto als deze gaar is. Breng op smaak met peper. Snij eventueel nog wat peterselie en bestrooi het geheel ermee.
  10. Serveer de risotto met de zonnebloemcrunch en de salade.
  11. Voeg op het laatst wat olie bij de zonnebloempitten en bak heel even 2 el panko of verkruimeld beschuit mee als je dat in huis hebt: zo heb je én de crunch van de panko en de smaak en voedzame stoffen van de pitten.