Skip to main content

Bloemkoolrisotto met zonnebloemcrunch en salade van veldsla, radijs en peer

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram bloemkool
  • 1 banaansjalot
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 el citroensap
  • 240 gram risottorijst
  • 1 bosje radijs
  • 1 peer
  • 75 gram veldsla
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 50 gram oude kaas
  • peterselie (optioneel)

In Huis

  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 knoflooktenen
  • olie, om te bakken
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie, extra vierge
  • 1 el azijn
  • 2 el panko/paneermeel (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkool 5 minuten en giet af.
  2. Bereid (evt met behulp van de waterkoker) de bouillon voor.
  3. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit kort aan in olie, in een afdekbare hapjespan of wok. Rasp intussen de citroen en hou apart. Pers het sap in een kommetje.
  4. Voeg de risottorijst bij de sjalot en roer goed om. Blus als alle korrels mooi glimmen af met het citroensap. Laat het sap verdampen en voeg een scheut bouillon toe. Roer tot deze is opgelost.
  5. Voeg steeds een scheut toe tot de rijst praktisch gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg 5 minuten voor het einde de bloemkool toe. Laat rustig nog even mee garen.
  6. Maak een vinaigrette van de mosterd, wijnazijn, olijfolie extra vierge, peper en zout. Maak de radijsjes schoon en snij in kwarten. Schil de peer en snij in plakjes. Was de veldsla. Meng met de vinaigrette.
  7. Bak in een kleine droge koekenpan de zonnebloempitten goudbruin op zacht vuur. Doe ze daarna eventueel in een vijzel en stamp een beetje fijn. Meng de citroenrasp erbij en zet in een bakje op tafel.
  8. Rasp de kaas en roer door de risotto als deze gaar is. Breng op smaak met peper en eventueel een kneepje citroensap en/of nog wat zout. Draai het vuur uit en laat een paar minuten staan. Snij eventueel nog wat peterselie en bestrooi het geheel ermee.
  9. Serveer de risotto met de zonnebloemcrunch en de salade
  10. Voeg op het laatst wat olie bij de zonnebloempitten en bak heel even 2 el panko of verkruimeld beschuit mee als je dat in huis hebt: zo heb je én de crunch van de panko en de smaak en voedzame stoffen van de pitten.