Skip to main content

Bloemkoolsteaks met romescosaus, cherrytomaten en aardappel-spinaziepuree

Vegan

  • Totale tijd 55 minuten
Wk 38 bloemkoolsteaks met romescosaus en aardappel spinaziepuree

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks bloemkool
  • 3 stuks paprika
  • 900 gram Frieslander aardappelen
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 400 gram spinazie
  • 2 el krulpeterselie

In Huis

  • 4 el olijfolie om in te smeren
  • 4 el citroensap (uit een flesje)
  • om in te bakken olie
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl paprikapoeder (gerookt)
  • 80 gram hazelnoten (grof gehakt)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij de bloemkool in ‘steaks’ van ca. 3 cm dik. Let op: snij niet teveel van de stronk, anders vallen de roosjes eraf. Meng de olijfolie en de helft(!) van het citroensap, peper en zout door elkaar. Smeer de bloemkool hiermee in.
  3. Smeer de paprika’s in met olijfolie, peper en zout. Bak de bloemkool en paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 30 minuten gaar. Keer de steaks halverwege om. Haal de paprika’s na 20 minuten uit de oven (zie tip).
  4. Was of schil de aardappelen. Snij in gelijke stukken. Zet op in ruim koud water (de cherrytomaten doe je er later ook bij) met zout en kook in 15-20 min gaar.
  5. Snij intussen een kruis in de bolle kant van de cherrytomaten. Leg ca. 10-15 seconden ondergedompeld bij de aardappelen met behulp van een schuimspaan. Spoel af met koud water en verwijder het velletje. Snij daarna in door de helft en druk de zaadlijsten er een beetje uit met je vinger.
  6. Roerbak de spinazie een paar minuten in wat olie in een wok of hapjespan.
  7. Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht) en stamp tot een puree. Maak smeuïg met wat kookvocht en/of melk. Roer de spinazie door de puree. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Maak de romescosaus. Verwijder het schilletje en zaadlijsten van de paprika’s. Pureer de tomaten, gegrilde paprika’s, hazelnoten, knoflook, andere helft van het citroensap, olijfolie extra vierge, krulpeterselie en (gerookt) paprikapoeder met een staafmixer of keukenmachine tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Hak nog wat krulpeterselie fijn ter garnering. Serveer de bloemkoolsteaks met de romescosaus. Garneer met wat peterselie en serveer de aardappel-spinaziepuree erbij.
  10. Doe de paprika’s in een afgesloten plastic zak en laat 10-15 afkoelen. Op die manier gaat het pellen later veel makkelijker.