Skip to main content

Bloemkoolsteaks met romescosaus en aardappel-spinaziepuree

Vegan

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks bloemkool
  • 3 stuks paprika
  • 900 gram aardappelen Doré
  • 2 stuks rode tomaten
  • 400 gram spinazie
  • 80 gram hazelnoten crunch
  • 30 blaadjes citroenverveine

In Huis

  • 4 el olijfolie om in te smeren
  • 4 el citroensap (uit een flesje)
  • om in te bakken olie
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl paprikapoeder (gerookt)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij de bloemkool in ‘steaks’ van ca. 3 cm dik. Let op: snij niet teveel van de stronk, anders vallen de roosjes eraf. Meng de olijfolie en de helft(!) van het citroensap, peper en zout door elkaar. Smeer de bloemkool hiermee in.
  3. Smeer de paprika’s in met olijfolie, peper en zout. Bak de bloemkool en paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat in ca 30 minuten gaar. Keer de steaks halverwege om. Haal de paprika’s na 20 minuten uit de oven.
  4. Was of schil de aardappelen. Snij in gelijke stukken. Zet op in ruim koud water (de tomaten doe je er later ook bij) met zout en kook in 15-20 min gaar.
  5. Snij intussen een kruis in de bolle kant van de tomaten. Leg ca. 30 seconden ondergedompeld bij de aardappelen. Spoel af met koud water en verwijder het velletje. Snij daarna in vieren en verwijder de pitjes en zaadlijsten.
  6. Roerbak de spinazie (is al gewassen) een paar minuten in wat olie in een wok of hapjespan.
  7. Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht) en stamp tot een puree. Maak smeuïg met wat kookvocht en/of melk. Roer de spinazie door de puree. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Maak de romescosaus. Verwijder het schilletje en zaadlijsten van de paprika’s. Pureer de tomaten, gegrilde paprika’s, hazelnoten, knoflook, andere helft van het citroensap, olijfolie extra vierge, verveineblaadjes en (gerookt) paprikapoeder met een staafmixer of keukenmachine tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Hak nog wat verveineblaadjes ter garnering. Serveer de bloemkoolsteaks met de romescosaus. Garneer met wat verveine en serveer de aardappel-spinaziepuree erbij.
  10. Doe de paprika’s in een afgesloten plastic zak en laat 10-15 afkoelen. Op die manier gaat het pellen later veel makkelijker.