Skip to main content

Boerenkool-paddenstoelenrisotto met Struisbier van Brouwerij ‘t IJ, boleten en pindakruim

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks ui
  • 200 gram knolselderij
  • 300 gram risottorijst
  • 330 ml Struisbier
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 200 gram boerenkool
  • 100 gram pinda's
  • 2 stuks Koningsboleten

In Huis

  • 2 blokjes groenten- of paddenstoelenbouillon
  • 1 liter water
  • olijfolie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klontje boter
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de bouillon in een kookpannetje.
  2. Snipper de ui. Bak zachtjes in een wok of hapjespan in olie tot glazig. Schil en snij de knolselderij in kleine blokjes van 0.5 cm, voeg bij de ui. Hak de knoflook fijn en voeg de helft(!) toe.
  3. Voeg de rijst toe en bak even mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met het bier (zie biertip 2).
  4. Voeg, als het bier verdampt is, flink wat bouillon toe, laat aan de kook komen en leg de boerenkool erop. Dek af en draai het vuur laag. Dek af en voeg tussendoor steeds wat bouillon toe. Het duurt ca 15-20 minuten om de risotto en boerenkool te garen. Het mag nog een beetje een bite houden en de bouillon hoeft niet op als niet nodig.
  5. Snij de champignons in partjes. Verwarm olie in een grote koekenpan of wok en bak op hoog vuur in ca. 5 minuten gaar. Voeg de boerenkool en rest van de knoflook toe. Bak nog 3-5 minuten mee tot de boerenkool beetgaar en nog een beetje knapperig is. Breng op smaak met peper en zout. Meng door de risotto als deze bijna gaar is. Voeg eventueel een klontje boter toe. Dek af en zet het vuur uit.
  6. Stamp de pinda’s in een vijzel of keukenmachine tot een fijn kruim.
  7. Snij de boleten in de lengte in dunne plakjes van 0.5 cm. Verwarm een grillpan, bestrijk de plakken dun met wat olie en bestrooi met peper en zout. Grill de plakken aan beide kanten tot je mooie grillstrepen ziet.
  8. Serveer de boerenkoolrisotto met de plakjes boleten. Bestrooi rijkelijk met het pindakruim.
  9. BIERTIP 1: Je houdt wat bier over (als je het niet al hebt opgedronken tijdens het koken 😉). Verdeel onder de bierliefhebbers en drink bij de risotto. BIERTIP 2: Gebruik eventueel minder bier als er kleine kinderen mee eten. De alcohol verdampt merendeels, maar nooit helemaal.