Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Broodje falafelburger met yoghurtsausje, bietenborani, geroosterde venkel en aardappeltjes uit de oven

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Wk 4 broodje falafelburger bietenborani geroosterde venkel en aardappeltjes

Ingrediënten

In de box

  • 2 stuks venkel
  • 500 gram Nicola aardappelen
  • 800 gram rode bieten
  • 2 el (!) sjalot
  • 3 el dille
  • 150 gram falafelmix
  • 2 bakjes yoghurt
  • 2 el bieslook
  • 4 stuks vegan brioche bol

In Huis

  • olijfolie om te bakken
  • 100 ml water voor de bieten
  • 200 ml water of (plantaardige melk) voor de burger
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 kneepje citroensap (uit een flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verwijder het hart en het loof van de venkel en snij in dunne plakken van een 0.5 cm. Boen de aardappelen schoon en snij in blokjes van 2 cm (met schil). Meng beide in een mengkom met olijfolie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 25 min in de oven.
  3. Schil de bieten en snij in echt kleine blokjes van 1 cm. Verhit een scheutje olie in een afdekbare hapjespan of wok en bak de blokjes even aan. Voeg de aangegeven hoeveelheid water toe en laat gaar smoren in ca. 15-20 minuten met de deksel op de pan. Roer af en toe en zorg dat het niet aanbakt.
  4. Snipper de sjalot heel fijn en hak de dille fijn. Doe de falafelmix, samen met de sjalot en 1/3 van de dille in een mengkom. Meng het water, of (plantaardige) melk als je dat in huis hebt, erdoor met een spatel en laat ca. 4 min rusten. Kneed het deeg daarna goed en maak 1 burger pp.
  5. Pers de knoflook in een kommetje (of vijzel) en druk er 0.5 tl zout (bij 4p) met een lepel doorheen tot je een pasta hebt. Meng met de rode wijnazijn en de olijfolie extra vierge.
  6. Doe de helft van de yoghurt in een bakje. Hak de bieslook fijn en meng erdoor. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap.
  7. Check intussen of de bietjes beetgaar zijn. Doe ze in een schaal en laat een beetje afkoelen.
  8. Verwarm olie in een koekenpan en bak de falafelburgers ca. 4 min per kant min krokant en gaar.
  9. Meng de rest van de dille samen met de dressing en de andere helft van de yoghurt door de bietjes.
  10. Leg als de venkel en aardappelen bijna gaar zijn, de broodjes ca. 5 minuten in de oven. Zet een wekker zodat ze niet aanbranden!
  11. Besmeer de broodjes met de yoghurtsaus, beleg met de burgers en wat venkel en serveer met de bietenborani, overige geroosterde venkel en aardappeltjes.