Skip to main content

Bruine bonenburger met gegrilde paprika en quick fix aioli

Vegetarisch

  • Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 125 g bruine bonen (droog)
  • 1 stuk(s) uien
  • 75 g havermout
  • 15 g bladpeterselie
  • 10 g koriander
  • 1 stuk(s) paprika
  • 4 blaadje(s) andijvie

In Huis

  • 3 el olijfolie (extra vierge)
  • 4 teen knoflook
  • 50 g feta
  • 1 stuk(s) ei (geklutst)
  • 6 el mayonaise
  • naar smaak citroensap
  • 2 tl kappertjes
  • 4 stuk(s) hamburgerbroodjes
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Doe de bonen een avond van tevoren in een grote pan met water. Laat een nacht wellen. Kook de bonen de volgende dag met voldoende water in 1-1,5 uur gaar. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Rooster in de tussentijd de paprika. Zet de oven op de grillstand. Snijd de paprika(s) in de lengte in vieren. Leg op het ovenrek in de oven en grill tot er zwarte blazen ontstaan. Laat een beetje afkoelen en trek het schilletje eraf. Bestrooi met wat peper en zout.
  3. Hak koriander en peterselie fijn. Snipper de ui en 2 teentjes (bij 4p) van de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui zachtjes 2-3 minuten aan. Voeg de knoflook toe en laat een minuut meebakken. Haal van het vuur. Pureer 3⁄4 deel van bonen met de gebakken ui en knoflook, peterselie en koriander bijna glad in de huishoudmachine. Meng er vervolgens de havermout, het ei en de feta door en puls een paar keer tot alles gecombineerd is. Schep de rest van de bonen erdoor. Zou krijg je structuur. Zet even weg om op te stijven. Maak er met natte handen vier burgers van.
  4. Meng de mayonaise met de rest van de (geperste) knoflook en wat citroensap tot een snelle aioli.
  5. Verhit 2 el van de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers hierin bruin in 2-3 minuten per kant.
  6. Halveer de burgerbroodjes en besmeer met wat van de aioli. Beleg met een blad andijvie. Leg er een burger op en dan een plak geroosterde paprika. Strooi er wat kappertjes over en doe er, als je dat lekker vindt, nog een kloddertje aioli op.