Skip to main content

Bulgur als risotto met aardpeer en overjarige kaas met gekaramelliseerde witlof

Vegetarisch, Snel klaar, Eva's Keukenkast

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 ui
  • 2 tl venkelzaad
  • 300 gram bulgur
  • 4 stronkjes witlof
  • 300 gram aardpeer
  • 180 gram overjarige kaas
  • 4 el peterselie
  • 2 tl citroenschil geraspt
  • citroensap (naar smaak)

In Huis

  • 60 gram boter
  • 3 el olijfolie om te bakken
  • 500 ml kokend water
  • 200 ml droge witte wijn (optioneel, anders kneepje citroensap)
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 4 tl suiker
icon package

Recept stappen

  1. Verhit 1/3de van de boter met de olijfolie in een braadpan. Snipper de ui fijn en fruit samen met het venkelzaad. Zet de waterkoker aan.
  2. Voeg de bulgur toe als de ui glazig is en meng goed. Giet de wijn erbij, breng aan de kook en laat de alcohol wat verdampen (heb je geen wijn, voeg dan een kneepje citroensap toe). Verkruimel de groentebouillon boven de pan en giet er het kokende water bij. Laat 12 tot 14 minuten zachtjes koken tot de bulgur gaar is. Roer af en toe en voeg wat water toe als het droog lijkt te koken.
  3. Halveer de witlofjes. Verhit 1/3de van de boter in de koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de suiker toe en roer door. Leg zodra de boter gaat borrelen de struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten per kant goudbruin, druk af en toe iets aan. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap (let op je hebt later ook rasp nodig, doe dat dus eerst!).
  4. Schil intussen de aardpeer en snijd in plakjes. Leg de witlof in een schaaltje en dek af. Veeg de pan schoon, verhit de laatste 1/3de van de boter en bak de plakjes aardpeer aan weerszijden op halfhoog vuur tot ze gaar en goudbruin zijn.
  5. Rasp de kaas en hak de peterselie fijn. Rasp de citroenschil. Roer de 2/3de de van de kaas, peterselie en citroenrasp door de bulgur. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Verdeel de aardpeer erover en garneer met de rest van de kaas. Serveer de gekaramelliseerde witlof erbij.
  6. GOED OM TE WETEN: In het oorspronkelijke recept wordt Gruyère gebruikt. Wij vonden het leuk om kaas uit Nederland te gebruiken dus kozen voor de smaakvolle Overjarige kaas van Kaasmakerij de Dageraad in Ven-Zelderheide.