Skip to main content

Chinese gehaktballetjes met paksoi, oesterzwammen, lente ui en volkoren basmatirijst

Rund

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 g Volkoren basmatirijst
  • 2 el Gember (geraspte)
  • 4 stengel(s) Lente-ui
  • 500 g Rundergehakt
  • 1 flesje(s) Chinese dressing
  • 2 stronk(en) Paksoi
  • 300 g Oesterzwammen

In Huis

  • 750 ml Water
  • 1 blokje(s) Groentebouillon
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 1 el Bloem
  • 1 stuk(s) Eieren
  • 100 ml Zonnebloemolie
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. In het flesje Chinese dressing zit: 2 el sojasaus, 1 el rijstwijn, 1 el sesamolie.
  2. Zet de rijst op (zie instructie bij de inhoudslijst).
  3. Zet een pannetje met water met het bouillonblokje op.
  4. Rasp de gember en hak de knoflook fijn.
  5. Snij het wit van de helft van de lente uien heel fijn.
  6. Meng het gehakt met de gember, de fijngehakte lente ui, de knoflook, de bloem, het ei en de helft (!) van het flesje dressing (bij 4p), schudden voor gebruik!
  7. Draai ballen iets groter dan een golfbal en maak ca. 3 ballen per persoon.
  8. Spoel de paksoi af. Haal het kontje eraf en snij in kwarten. Het is niet erg als ze een beetje uit elkaar vallen.
  9. Scheur de oesterzwammen in grove stukken.
  10. Verhit in een afsluitbare wok of diepe koekenpan de olie (veel, dat klopt). Schep de ballen er voorzichtig in, laat ze aan een kant dichtschroeien terwijl je de pan heen en weer beweegt en met een eetlepel olie over de ballen schept.
  11. Als ze door het dichtschroeien aan 1 kant wat steviger zijn geworden, draai je ze voorzichtig om. Ze moeten rondom bruin en een beetje stevig worden.
  12. Giet dan het meeste van de olie van de ballen af in een kommetje, om later weg te kunnen gooien (hou ca. 1 el over in de pan).
  13. Leg de oesterzwammen en de paksoi op de ballen en blus af met de rest van de aangegeven hoeveelheid dressing en de bouillon. Dek af en laat ca. 8 min zachtjes gaar stomen. Duw na een paar minuten de paksoi een beetje onder.
  14. Snij intussen nog de resterende lente ui in ringen en zet op tafel als garnering.
  15. Serveer de rijst met de Chinese ballen, de groenten en de saus.