Skip to main content

Chinese gehaktballetjes met paksoi, oesterzwammen en lente-ui

Kalf

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 lente-uien
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 2 stronken paksoi
  • 300 gram oesterzwammen

In Huis

  • 300 gram witte basmatirijst
  • 750 ml water
  • 1 blokjes groentebouillon
  • 2 el gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 ei
  • 2 el sojasaus
  • 1 el rijstwijn/mirin
  • 1 el sesamolie
  • 100 ml zonnebloemolie
icon package

Recept stappen

  1. Zet 75 gram rijst pp op in 150 ml gezouten water pp en breng aan de kook. Kook zachtjes (liefst met behulp van een vlamverdeler) in ca. 10 minuten gaar en droog.
  2. Zet een pannetje met de aangegeven hoeveelheid water en bouillonblokje op.
  3. Rasp de gember en hak de knoflook fijn. Snij het wit van de helft (!) van de lente-uien heel fijn.
  4. Meng het gehakt met de gember, de fijngehakte lente-ui, de knoflook, de bloem, het ei en de helft van de aangegeven hoeveelheid sojasaus+rijstwijn+sesamolie. Heb je geen rijstwijn/mirin, los dan een beetje suiker op in witte wijnazijn. Draai ballen iets groter dan een golfbal en maak ca. 3 ballen per persoon.
  5. Spoel de paksoi af. Haal het kontje eraf en snij in kwarten. Het is niet erg als ze een beetje uit elkaar vallen. Scheur de oesterzwammen in grove stukken.
  6. Verhit de olie (veel, dat klopt!) in een afsluitbare wok of diepe koekenpan. Schep de ballen er voorzichtig in, laat ze aan één kant dichtschroeien terwijl je de pan heen en weer beweegt en met een eetlepel olie over de ballen schept.
  7. Als ze door het dichtschroeien aan 1 kant wat steviger zijn geworden, draai je ze voorzichtig om. Ze moeten rondom bruin en een beetje stevig worden. Giet dan het meeste van de olie van de ballen af in een kommetje (dit kan je later weggooien als het is afgekoeld). Hou ca. 1 el over in de pan.
  8. Leg de oesterzwammen en de paksoi op de ballen en blus af met de rest van de sojasaus+rijstwijn/mirin+sesamolie, en de bouillon. Dek af en laat ca. 8 min zachtjes gaar stomen. Duw na een paar minuten de paksoi een beetje onder.
  9. Snij intussen de resterende lente-ui in ringen en zet op tafel als garnering. Serveer de rijst met de Chinese ballen, de groenten en de saus.