Dorade met traybake van bieten, sjalot en koolrabi met harissadressing en linzenpuree

Vis

  • Totale tijd 40 minuten
Wk 23 dorade traybake

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 gram koolrabi
  • 2 stuks banaansjalot
  • 1 stuks bieten
  • 2 el peterselie
  • 4 stuks doradefilets

In Huis

  • olijfolie om te bakken
  • 200 gram Dupuis linzen
  • 1 liter water
  • 1 stuks laurierblaadje
  • 2 tl harissa
  • 6 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 el citroensap (mag uit flesje)
  • 1.5 tl komijnpoeder
  • 1 teentje knoflook
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven op 220 graden.
  2. Schil de koolrabi grondig. Snij de koolrabi en helft van de sjalot in parten van 1 cm dik. Snij de bieten in kleine blokjes van 1 cm. Meng alles met flink wat olijfolie, peper en zout. Leg het in een ingevette ovenschaal en bak 25-30 minuten in de oven.
  3. Spoel de linzen af met koud water en zet ze op met de aangegeven hoeveelheid water en het laurierblad. Kook gaar in 20 minuten. Roer af en toe om en let op dat ze niet aankoeken.
  4. Maak een dressing met de harissa, olijfolie extra vierge, het citroensap en 0.5 tl (bij 4p) van het komijnpoeder. Breng op smaak met zout. Hou apart.
  5. Snipper de andere helft van de sjalot en hak de knoflook en peterselie fijn. Bak de sjalot in olie ca. 2 minuten tot glazig. Voeg de rest van het komijnpoeder en de gehakte knoflook toe. Bak nog een paar minuten mee.
  6. Giet de linzen af (bewaar het kookvocht!) en verwijder het laurierblad. Laat even goed uitlekken en doe bij het sjalotmengsel. Mix met een staafmixer tot een gladde puree. Gebruik het kookvocht om de puree de goede smeuïgheid te geven. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met nog een kneepje citroensap, peper en zout.
  7. Verwarm olie in een koekenpan. Snij de huidkant van de dorade een paar keer in. Bestrooi met zout en peper. Bak ca. 4 min op de huid en draai nog 2 min om.
  8. Sprenkel de harissadressing over de traybake-groenten. Serveer met de dorade en linzenpuree.