Dorade met traybake van bloemkool, wortelpeterselie en rode ui, harissadressing en kruidige rode linzen

Vis

  • Totale tijd minuten
Dorade met traybake van bloemkool wortelpeterselie en rode ui harissadressing en kruidige rode linzen | Maaltijdbox recepten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 1 stuks bloemkool
  • 300 gram wortelpeterselie
  • 1 stuks rode ui
  • 200 gram rode linzen
  • 1 stuks citroen
  • 1 bakje harissa kruidemix
  • 4 filet dorade op de huid
  • 1 bosje koriander

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 blaadje laurierblad (optioneel)
  • 1 teen knoflook
  • 6 el (milde) olijfolie
  • scheut olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven op 220 graden.
  2. Snij de bloemkool in roosjes en de stelen in stukjes. Schil de wortelpeterselie en snij in blokjes. Snij driekwart (!) van de rode ui in dunne parten. Doe de parten ui, bloemkool en wortelpeterselie in een mengkom en meng met flink olie, de helft (!) van de komijnpoeder, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20-25 minuten in de oven.
  3. Spoel de linzen af met koud water en zet ze goed onder water. Voeg het laurierblad (optioneel) toe en breng aan de kook. Kook zachtjes gaar in 15-20 minuten. Roer af en toe en let op dat ze niet aankoeken.
  4. Snipper de achtergehouden ui. Fruit in een koekenpan in wat olie. Hak de knoflook fijn. Voeg als de ui glazig is de knoflook, het zout en de andere helft van het komijnpoeder. Bak nog eventjes zachtjes mee.
  5. Pers wat citroensap (0,5 el voor 4p) en snij de rest in partjes. Maak een (milde) dressing van de harissa specerijen, olijfolie, het citroensap en breng op smaak met zout.
  6. Giet de linzen af en verwijder het laurierblad. Voeg het uienmengsel bij de linzen samen met een goede scheut olijfolie extra vierge. Breng op smaak met nog een kneepje citroensap, peper en zout.
  7. Verwarm nieuwe olie in de koekenpan. Snij de huidkant van de dorade een paar keer in. Bestrooi met zout en peper. Bak ca. 4 min op de huid en nog 2 minuten op de andere kant.
  8. Snij intussen de koriander fijn (incl. steeltjes) en roer door linzen (hou een beetje apart ter garnering).
  9. Sprenkel de harissa dressing over de geroosterde groenten. Serveer de met de dorade, citroenscijfjes en linzen. Garneer met nog wat koriander als je over hebt.
  10. GOED OM TE WETEN: In het specerijenbakje zit voor 4p: 2 tl harissa specerijen van Pit en Pit met daarin chili, paprika, tomatenvlokken, knoflook, komijn en koriander. Voor 2p de helft.