Skip to main content

Doradefilet met peen, paksoi, worteljus en bulgur met dragondressing

Vis

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 700 gram peen
  • 0.50 tl rookzout
  • 1 sjalot
  • 200 ml wortelsap
  • 200 gram bulgur
  • 10 gram dragon
  • 1 paksoi
  • 4 doradefilets

In Huis

  • olijfolie, om te bakken
  • 1 tl tijm
  • 1 knoflookteen
  • 80 ml olijfolie, extra vierge
  • klontje boter
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Was de peen (halveer eventueel dikkere exemplaren in de lengte), haal het groen eraf en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, tijm en de helft (1/4 tl bij 4p) van het rookzout. Rooster ca 20 minuten in de oven.
  3. Snipper de sjalot en hak de knoflook. Verwarm olie in een klein pannetje en bak de sjalot, knoflook, laurierblad en de andere helft van het rookzout een paar minuutjes. Blus af met het wortelsap. Kook in tot een derde (dit duurt ca 15 min) – zie tip 1.
  4. Zet 50 gram bulgur per persoon op in 100 ml water per persoon. Breng aan de kook en laat zachtjes in 10-15 minuten droog en gaar koken.
  5. Hak de dragonblaadjes heel fijn of mix met een staafmixer tot een mooie groene olie. Meng met de olijfolie extra vierge. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Snij de paksoi in stukjes van ca 1 cm. Bak met een klontje boter een paar minuten in een koekenpan.
  7. Verwarm olie in een koekenpan. Bestrooi de dorade filets met zout en peper. Bak ca. 4 min op de huid en draai nog 2 min om.
  8. Voeg als de worteljus klaar is een klontje boter toe. Breng op smaak met peper (zie tip 2).
  9. Meng wat dragonolie door de bulgur en verdeel over de borden. Serveer met de paksoi, peentjes, worteljus en dorade. Besprenkel met de rest van de dragonolie.
  10. Los voor extra smaak ½ gelatineblaadje (geweekt) toe aan het wortelsap voor het inkoken. Door het toevoegen van eiwitten versnel je de Maillardreactie die zorgt voor het ontstaan van hartige smaken tijdens het koken. Druk eventueel de jus door een zeef voor een gladde saus.