Doradefilet met zoete aardappel-linzenpuree, geblakerde broccoli en harissadressing
Vis
- Totale tijd minuten

Ingrediënten
In de box
- 2 stronk broccoli
- 1 stuks sjalot
- 400 gram zoete aardappel
- 200 gram rode linzen
- 1 stuks citroen
- 1 bakje harissa specerijen
- 1 bosje peterselie
- 4 stukse doradefilet
In Huis
- olie om te bakken
- 1 teentje knoflook
- 4 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de broccoli in roosjes en de steel in stukjes. Meng in een mengkom met olie, knoflook (in de schil), peper en zout. Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 20 minuten in de oven tot ietwat bruin geblakerd.
- Snipper de sjalot. Verwarm olie in een kookpan (de linzen komen hier later bij) en fruit de sjalot op middelhoog vuur goudbruin.
- Schil intussen de zoete aardappel en snij in blokjes van 1-2 cm. Spoel de linzen af met koud water. Voeg beide bij de sjalot en zet samen ca. 2 cm onder water. Voeg zout toe en breng aan de kook. Dek af en kook zachtjes op laag vuur in ca. 10 minuten gaar. Roer af en toe.
- Rasp de citroen en pers het sap.
- Maak de harissadressing. Meng in een kommetje de harissaspecerijen met de olijfolie extra vierge, citroenrasp en citroensap (1 tl bij 2p). Hak de peterselie fijn. Voeg de helft toe, bewaar de rest voor garnering. Druk de gepofte knoflook uit de schil (als deze klaar is), prak fijn met een vork en meng door de dressing.
- Giet de linzen en zoete aardappel af (bewaar wat kookvocht) en pureer met een staafmixer. Voeg een scheut olijfolie en als nodig nog wat kookvocht toe en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm olie en boter in een koekenpan. Dep de dorade droog en bestrooi met zout en peper. Wacht tot de boter stopt met bruisen. Bak de dorade ca. 4 min op de huid (tot bruin en knapperig) en nog 2 minuten op de andere kant.
- Serveer de dorade met de puree, broccoli en serveer met de harissadressing.
- Goed te weten: In het specerijenbakje bij 2p zit: 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl korianderzaad, 1/2 tl venkelzaad, 1/4 tl knoflookpoeder, 1/4 tl karwijzaad, 1/8 tl chilipoeder