Skip to main content

Fish and chips met gesmoorde spitskool en een tomatenslaatje

Vis

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1000 gram Frieslander aardappelen
  • 600 gram spitskool
  • 4 tomaten
  • 1 ei
  • 4 filets kabeljauw
  • 40 gram panko broodkruim

In Huis

  • olijfolie
  • 1 klont boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el citroensap (uit flesje)
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • bloem
  • naar smaak ketchup of curry
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Was de aardappels en snij in smalle wedges. Doe in een ovenschaal en hussel met wat olie en zout zodat alles goed bedekt is. Schuif in de oven gedurende 25-35 minuten. Hussel tussendoor een keer om.
  3. Snij de onderkant van de spitskool. Laat het hart zitten en snij in de lengte in 6 of 8 stukken. Smelt een flinke klont boter in een grote koekenpan of braadpan. Voeg het paprikapoeder toe en laat wat bruisen (zorg dat het niet verbrandt!). Bak als de boter stopt met bruisen de spitskoolstukken rondom aan. Ze mogen een beetje bruin worden.
  4. Snij de knoflook in dunne plakjes. Voeg bij de spitskool, hussel om en laat met deksel op laag vuur zachtjes gaar sudderen in ca. 15 min. Keer de spitskool tussendoor om en voeg een scheutje water toe als ze dreigt aan te branden. Voeg op het laatst een scheutje citroensap toe (mag uit een flesje) en breng op smaak met peper en zout.
  5. Snij de tomaten in stukjes. Meng met de balsamico azijn, olijfolie extra vierge en breng op smaak met zout en peper. Zet weg tot gebruik.
  6. Bereid de vis voor. Kluts het ei in een ondiep schaaltje. Dep de vis droog en bestrooi aan beide kanten met peper en zout. Doe wat bloem op een bord en de panko op een ander bordje of schaaltje. Haal de visfilet eerst door het ei, dan door de bloem en schud een beetje af. Haal dan nog een keer door het ei en dan door de panko.
  7. Verhit als de aardappel-wedges en de spitskool bijna klaar zijn wat olie in een koekenpan. Bak de vis bruin en net gaar, ca. 3 minuten aan elke kant.
  8. Serveer de spitskool met de fish and chips. Lekker met ketchup of curry. Serveer de tomatensalade er los bij.