Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Franse uientaart met wortelsla

Varken, Eva's Keukenkast

  • Waarvan Oventijd minuten
  • Totale tijd minuten
Wk 44 Franse uientaart met Franse wortelsla 2

Ingrediënten

In de box

  • 150 gram katenspek
  • 750 gram uien
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 4 eieren
  • 160 ml crème fraîche
  • 180 gram overjarige kaas
  • 10 gram bladpeterselie
  • 300 gram winterpeen

In Huis

  • 100 gram boter
  • 200 gram bloem
  • 1 el suiker
  • 0.5 tl zout
  • boter om te bakken
  • handje paneermeel (optioneel)
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 el rode wijnazijn
  • 4 el milde olijfolie
icon package

Recept stappen

  1. Maak het deeg. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed die met de bloem in een kom tot een soort zand. Voeg de suiker, het zout, 1/4 van de eieren en een beetje water toe en kneed door tot je een mooie, gladde deegbal hebt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de ijskast.
  2. Verhit de oven tot 220 °C.
  3. Snijd de plakjes katenspek in reepjes. Smelt de boter in een grote koekenpan, bak de spekreepjes en schep ze op een bord. Snijd de uien in dunne halve ringen en smoor ze 10-15 minuten in het spekvet tot ze zacht en zoet zijn – hoe langer hoe lekkerder! In het oorspronkelijk recept staat 30 minuten.
  4. Meng de spekjes en geriste tijm erdoor en zet het vuur uit.
  5. Vet de taartvorm in met boter. Rol het deeg en leg in een taartvorm (bij 4p ca. 24cm).
  6. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met het paneermeel. Klop 3/4 van de eieren en de crème fraîche los in een kom. Rasp de kaas erbij en voeg zout en peper toe.
  7. Spreid de uien uit over de taartbodem. Giet het eimengsel eroverheen en schud een beetje om het vocht goed te verspreiden. Bak 30 minuten tot de taart mooi bruin kleurt en het deeg gaar is. Zet eventueel na 20 minuten de temperatuur terug naar 180 als de taart te snel bruin wordt.
  8. Maak intussen de wortelsla. Snijd de peterselie fijn. Roer de mosterd, rodewijnazijn, olijfolie en peterselie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Rasp de peen en meng met de vinaigrette.
  9. GOED OM TE WETEN: In het oorspronkelijke recept wordt Gruyère gebruikt. Wij vonden het leuk om kaas uit Nederland te gebruiken dus kozen voor de smaakvolle Overjarige kaas van Kaasmakerij de Dageraad in Ven-Zelderheide.