Skip to main content

Gebakken dorade met bietenborani en lauwwarme linzen

Vis

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 gram Dupuis linzen
  • 700 gram rode bieten
  • 1 sjalot
  • 2 stengels bleekselderij
  • 400 gram dorade
  • 1 bosje waterkers
  • 2 el dille
  • 1.50 bakje yoghurt

In Huis

  • 1 bouillonblokje
  • olijfolie om te bakken
  • 100 ml water
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 0.50 tl zout
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 tl garam masala of kerriepoeder
  • citroensap naar smaak
icon package

Recept stappen

  1. Spoel de linzen af en zet op in ruim water met het bouillonblokje. Kook zachtjes in 25 minuten gaar.
  2. Schil de bieten en snij in echt kleine blokjes van ca. 1 cm. – dit kost wat meer tijd maar dan zijn ze ook sneller gaar! Verhit een scheutje olie in een afdekbare hapjespan of wok en bak de blokjes even aan. Voeg de aangegeven hoeveelheid water toe en laat gaar smoren in ca. 15-20 minuten met de deksel op de pan. Roer af en toe en zorg dat het niet aanbakt.
  3. Snipper de sjalot en snij de bleekselderij in dunne maantjes. Fruit in wat olie in een koekenpan zachtjes in ca. 4 minuten beetgaar. Voeg als de sjalot glazig is het komijnpoeder toe.
  4. Pers de knoflook in een kommetje (of vijzel) en druk de aangegeven hoeveelheid zout (ja echt, een 1/2 tl bij 4p!) met een lepel er doorheen tot dat je een pasta hebt. Meng met de rode wijnazijn en de olijfolie extra vierge.
  5. Doe de sjalot en bleekselderij in een schaal.
  6. Veeg de pan schoon voor de vis. Kerf de huid van de doradefilet een paar keer schuin in. Smeer de andere kant in met garam masala of kerriepoeder en peper en zout. Bak in hete olie op de huid ca. 5 minuten en draai op het laatst nog even om.
  7. Check intussen of de bietjes beetgaar zijn. Doe ze in een schaaltje en roer de knoflookdressing erdoorheen. Laat even afkoelen.
  8. Giet de linzen af. Voeg bij de ui en bleekselderij. Breng op smaak met citroensap, peper, zout en wat olijfolie. Pluk de blaadjes van de waterkers en roer door de linzen.
  9. Hak de dille fijn en roer samen met de yoghurt door de bieten.
  10. Serveer de vis met de bietenborani en de linzen.