Gebakken koolvis met Oosterse spruiten, peen, venkel en aromatische rijst

Vis

  • Totale tijd minuten
Gebakken koolvis met Oosterse groenten en rijst | Maaltijdbox recepten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 1 bakje Oosterse specerijen
  • 600 gram spruiten
  • 300 gram peen
  • 1 stuks venkel
  • 1 stuks ui
  • 300 gram witte basmatirijst
  • 1 stuks citroen
  • 2 stuks bosui
  • 1 bosje koriander
  • 0.5 bosje krulpeterselie
  • 4 filet koolvis op de huid

In Huis

  • 2 el honing
  • 4 el sojasaus
  • 1.5 el witte wijnazijn
  • 2 el (milde) olijfolie
  • 1 el sesamolie (optioneel)
  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • boter om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Maak de marinade. Meng de honing, sojasaus, azijn, milde olijfolie, sesamolie (optioneel) en specerijen.
  3. Schoon de spruiten en halveer. Schil de peen en snij in blokjes van 1 cm. Verwijder het hart en loof van de venkel en snij in dunne reepjes. Verdeel over een grote ovenschaal en meng de marinade erdoor. Rooster ca. 20 minuten in de oven. Schep tussentijds om.
  4. Verwarm olie in een soeppan met dikke bodem. Snipper de ui en fruit zachtjes. Hak de knoflook fijn en voeg samen met de rijst toe (zie tip). Schep een paar keer om en voeg de dubbele hoeveelheid water en ruim zout toe. Kook de rijst afgedekt, zachtjes gaar en droog in ca. 10 minuten. Schil een paar stukjes citroenschil (ca. 1 flinke schil p.p.) met een dunschiller en kook mee.
  5. Snij de bosui in ringetjes. Hak de koriander en krulpeterselie (beide incl. dunne steeltjes).
  6. Dep de koolvis droog en kruid met zout en peper. Verwarm een klont boter en wat olie in een koekenpan en bak de filets ca. 4 minuten op de huidkant, draai om en bak nog ca. 2 minuten op de filetkant. Breng op smaak met een flinke kneep citroensap.
  7. Verwijder de citroenschillen uit de rijst. Hou een beetje van de bosui en verse kruiden achter ter garnering. Schep de rest door de warme, gare rijst samen met de groenten en de achtergebleven marinade. Serveer met de koolvis en garneer met de achtergehouden bosui en kruiden.
  8. Goed om te weten: In het specerijenbakje voor 4p zit: 2 tl gemberpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl kardemompoeder. Voor 2p de helft.
  9. Geen grote eter en liever een grotere verhouding groenten? Kook wat minder rijst. Je mengt straks alle groenten door de rijst.