Skip to main content

Gebakken scholfilet met lauwwarme tomatenvinaigrette en dragon-aardappeltjes

Vis

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g aardappelen kruimig
  • 4 filet(s) schol
  • 500 g gemengde tomaten
  • 3 el kervel

In Huis

  • 1 bosje(s) dragon
  • 150 ml olijfolie (extra vierge)
  • 1 teentje(s) geperste knoflook
  • 4 el bloem
  • om te bakken olie
  • om te bakken boter
  • 1 el citroensap
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. De dragonaardappels worden het lekkerst als je ze minimaal een uur van te voren klaarmaakt.
  2. Borstel de aardappels met schil schoon onder koud stromend water. Kook of stoom de aardappels in de schil net aan gaar.
  3. Hak de dragon fijn.
  4. Meng in de tussentijd 2/3 vd olijfolie(extra vierge) met de geperste knoflook.
  5. Laat de aardappels een beetje afkoelen en snij ze in plakjes van max. 0,5 cm. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op een groot bord. Strooi peper, zout en de dragon over de nog warme aardappeltjes. Giet er meteen de knoflookolie in dunne straaltjes overheen. Dit kruiden en op smaak brengen doe je dus wanneer de aardappels nog flink warm zijn. Dit laatste is belangrijk want dan trekken de smaken veel beter in de aardappel. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal een uur staan.
  6. Strooi de bloem op een bord. Spoel de scholfilets af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout.
  7. Verhit de olie in een koekenpan en doe de boter erbij. Haal de filets door de bloem en bak 5 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets, in het hete vet. Keer halverwege om.
  8. Snij de tomaat fijn en hak de kervel fijn.
  9. Maak in de tussentijd de vinaigrette door rest vd olijfolie (extra vierge) te mengen met het citroensap, de kervel en de stukjes tomaat. Verwarm de vinaigrette zachtjes (niet te heet).
  10. Leg de gebakken filets op een schaal en schep er de warme tomatenvinaigrette over. Serveer met de dragon-aardappeltjes.