Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Gebakken scholfilet met lauwwarme tomatenvinaigrette en dragon-aardappeltjes

Vis

  • Totale tijd minuten
De_Krat_20181129-10794-Gemak

Ingrediënten

In de box

  • 1 kilo Frieslander aardappelen
  • 4 stuks scholfilet
  • 4 stuks tomaten
  • 2 el dragon

In Huis

  • 3 el dragon
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el bloem
  • olie om te bakken
  • boter om te bakken
  • 1 el citroensap (uit een flesje)
  • 1 el gedroogde tijm
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan gezouten water op voor de aardappelen. Schrob de aardappelen schoon. Kook vanaf dat het water kookt ca. 10 minuten voor.
  2. Hak de dragon fijn en meng 2/3 van de olijfolie extra vierge met de geperste knoflook.
  3. Giet de aardappels af en snij ze in plakjes van max. 0,5 cm. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op een groot bord. Strooi peper, zout en de dragon over de nog warme aardappeltjes. Giet er meteen de knoflookolie in dunne straaltjes overheen. Dit kruiden en op smaak brengen doe je dus wanneer de aardappels nog flink warm zijn. Dit laatste is belangrijk want dan trekken de smaken veel beter in de aardappel. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal een uur staan.
  4. Verwarm de oven op 160 graden.
  5. Strooi de bloem op een bord. Spoel de scholfilets af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout.
  6. Schuif de dragon-aardappeltjes in de oven en warm in 10-12 minuten op.
  7. Verhit de olie in een koekenpan en doe de boter erbij. Haal de filets door de bloem en bak 5 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets, in het hete vet. Keer halverwege om.
  8. Snij de tomaat fijn.
  9. Maak in de tussentijd de vinaigrette door rest van de olijfolie (extra vierge) te mengen met het citroensap, de gedroogde tijm en de stukjes tomaat. Verwarm de vinaigrette zachtjes (niet te heet).
  10. Leg de gebakken filets op een schaal en schep er de warme tomatenvinaigrette over. Serveer met de dragon-aardappeltjes.
  11. De dragon-aardappels worden het lekkerst als je ze minimaal een uur van te voren klaarmaakt.