Skip to main content

Gefrituurde aubergines met amsoi, lof, basilicum en volkoren basmatirijst

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 240 gram volkoren basmatirijst
  • 2 aubergines
  • 80 gram pinda
  • 2 el gember
  • 600 gram amsoi
  • 2 witlof
  • 2 lente-ui
  • 1 limoen
  • naar smaak basilicumblaadjes

In Huis

  • 200 ml plantaardige olie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl bruine suiker
icon package

Recept stappen

  1. Zet 60 gram rijst per persoon op met 120 ml gezouten water per persoon. Breng aan de kook en laat afgedekt en zachtjes (zo nodig met behulp van een vlamverdeler) gaar en droog koken (ca. 25 min).
  2. Snij de aubergine in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes (ca. 0.5cm). Verhit de olie in een grote koekenpan tot ze knettert. Bak de aubergine in porties goudbruin. Laat elke portie uitlekken op een bord met keukenpapier. Voeg zo nodig tussendoor nog een scheutje olie toe.
  3. Hak de pinda’s grof en rooster ze in een droge wok op zacht vuur. Hou goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  4. Hak intussen de knoflook fijn en rasp de gember. Snij de amsoi in reepjes en de lente-ui in ringetjes. Snij de witlof in de lengte doormidden en dan in ringen van ca. 1 cm.
  5. Haal de pinda’s uit de wok en laat wat afkoelen. Verwarm olie in de wok. Fruit de knoflook en gember zachtjes aan. Bak de lente-ui even mee. Voeg dan de reepjes amsoi en de witlof toe en laat slinken. Pers de limoen en roer samen met de sojasaus, suiker en 2 el (bij 4p) water erdoor. Leg de aubergines terug en laat de saus een beetje indikken. Proef en breng evt verder op smaak met zout en peper.
  6. Serveer met de rijst en scheur de basilicumblaadjes eroverheen
  7. Gebruik voor het fijnhakken van de pinda’s een vijzel. Heb je geen vijzel? Leg de pinda’s dan op een droge snijplank, leg er een theedoek overheen en stamp fijn met bijv een koekenpan.