Skip to main content

Gegratineerde oesterzwammen met mizuna-parelgort en groene asperges

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 ui
  • 300 gram parelgort
  • 1 el citroenrasp
  • 2 el peterselie
  • 120 gram pikante geitenkaas
  • 300 gram oesterzwammen
  • 600 gram groene asperges
  • 75 gram Mizuna

In Huis

  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • olijfolie (om te bakken/besprenkelen)
  • 1 teen knoflook
  • scheut witte wijn (optioneel)
  • 2 el panko of paneermeel
  • klontje boter
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan en bereid de bouillon voor.
  2. Snipper de ui. Fruit in een soeppan met dikke bodem in een beetje olie. Hak de knoflook fijn. Voeg wanneer de ui glazig is de parelgort en de knoflook toe en roer een paar keer om zodat de gort met olie is bedekt. Blus af met een scheut witte wijn als je dat in huis hebt (optioneel). Voeg bijna alle bouillon toe, hou een beetje achter. Breng aan de kook en laat afgedekt zachtjes 30 minuten koken. Zorg dat de parelgort niet droogkookt (vandaar de achtergehouden bouillon), maar zorg ook dat er op het laatst niet te veel vocht overblijft – haal in dat geval de deksel van de pan. De parelgort blijft altijd een bite houden, ook als hij gaar is!
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Breng in een grote pan een laagje gezouten water aan de kook voor de asperges.
  5. Rasp de citroenschil en hak de peterselie fijn. Rasp de pikante geitenkaas. Hou de helft (!) apart voor de gort straks! Voeg bij de andere helft de citroenrasp, gehakte peterselie, panko of het paneermeel (gekruimeld beschuit kan ook) en flink peper.
  6. Vet een ovenschaaltje in en leg de oesterzwammen daarin. Besprenkel met wat olijfolie en wat zout. Verdeel het kaas-peterseliemengsel erover, besprenkel weer met wat olie en schuif gedurende 10-15 minuten in de oven.
  7. Snij ca 2 cm van de asperges en kook ze in 5 à 6 minuten beetgaar.
  8. Was de mizuna* met behulp van een slacentrifuge. Hak met een groot mes zo fijn mogelijk. Zorg dat de parelgort nog een beetje vochtig is maar niet té. Roer de achterhouden kaas erdoor met een klontje boter en de mizuna. Serveer bij de oesterzwammen en groene asperges.
  9. * Mizuna is een Japanse bladgroente met een mild peperige smaak. Het is familie van de raapsteel. Hou je van grillen? Blancheer de asperges 2 minuten en grill ze dan beetgaar.