Skip to main content

Gegratineerde oesterzwammen met rucola-parelgort en groene asperges

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 ui
  • 300 gram parelgort
  • 1 el citroenrasp
  • 2 el peterselie
  • 120 gram pikante geitenkaas
  • 300 gram oesterzwam
  • 600 gram groene asperges
  • 60 gram rucola

In Huis

  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • olijfolie om te bakken / besprenkelen
  • 1 teen knoflook
  • 2 el panko of paneermeel
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan en bereid 1 liter groentebouillon voor in een maatbeker.
  2. Snipper de ui. Fruit in een soeppan met dikke bodem in een beetje olie. Hak de knoflook fijn. Voeg wanneer de ui glazig is de parelgort en de knoflook toe en roer een paar keer om zodat de gort met olie is bedekt. Voeg bijna alle bouillon toe, hou een beetje achter. Breng aan de kook en laat afgedekt zachtjes 30 minuten koken. Zorg dat de rijst niet droogkookt (vandaar de achtergehouden bouillon), maar zorg ook dat er op het laatst niet te veel vocht overblijft – haal in dat geval de deksel van de pan. De parelgort blijft altijd een bite houden, ook als hij gaar is!
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Breng in een grote pan een laagje gezouten water aan de kook voor de asperges.
  5. Rasp de citroenschil en hak de peterselie fijn. Rasp de pikante geitenkaas. Hou de helft (!) apart voor de gort straks! Voeg bij de andere helft de citroenrasp, de gehakte peterselie, de panko of het paneermeel en flink peper.
  6. Vet een ovenschaaltje in en leg de oesterzwammen daarin. Besprenkel met wat olijfolie en wat zout. Verdeel het kaas-peterseliemengsel erover, besprenkel weer met wat olie en schuif gedurende 10-15 minuten in de oven.
  7. Snij de kontjes van de asperges en kook ze in 5 à 6 minuten beetgaar.
  8. Hak de rucola met een groot mes zo fijn mogelijk. Zorg dat de parelgort nog een beetje vochtig is maar niet té. Roer de achterhouden kaas erdoor met een klontje boter en de rucola. Serveer bij de oesterzwammen en groene asperges.
  9. Hou je van grillen? Blancheer de asperges 2 minuten en grill ze dan beetgaar.