Skip to main content

Gegrilde kip en prei met gedroogde appel, chorizo en een dressing van kappertjes, dragon en chili

Kip

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks appel
  • 100 gram chorizo
  • 2 stuks prei
  • 1 stuks ui
  • 20 gram dragon
  • 1000 gram bildstar aardappelen
  • 400 gram kippendijenvlees
  • 125 ml crème fraîche

In Huis

  • 1 stuk steranijs
  • 0.5 el chilipoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • om te bakken olijfolie (extra vierge)
  • 25 gram boter
  • 150 ml witte wijn
  • 2 stuks tomaten
  • 2 el kappertjes
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Snij met een mandoline of dunschiller dunne plakjes van de appel. Snij ook dunne plakjes van de chorizo. beleg een bakplaat met bakpapier en leg de appels en chorizo op ieder zijn eigen kant van de bakplaat. Vijzel de steranijs met de helft van de helft van het chilipoeder en besprenkel de appels hiermee. Laat langzaam drogen in de oven voor ongeveer 60 minuten. Draai de appels halverwege om.
  3. Snij en was de groene delen van de prei en snij dit in stukjes. Snij de knoflook en ui fijn. Hak de dragonblaadjes grof. Verwarm olijfolie in een soeppan. Bak de groene en 2/3 van de dragon op hoog vuur 2-3 minuten. Voeg 200 ml water (pp) toe, boter en de witte wijn. Breng de bouillon aan de kook en laat deze 60 minuten heel zachtjes koken.
  4. Boen de aardappelen schoon en snij in plakjes van 1 cm. Snij de tomaten in stukjes en voeg toe. Kook hierin de aardappelschijfjes in ongeveer 15-18 minuten gaar.
  5. Haal de appels en chorizo uit de oven en laat de afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  6. Grill de kippendijen in een grillpan totdat je mooie grillstrepen ziet (het gaart in de oven). Herhaal dit met de prei. Leg samen in een ovenschaal. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de oven voor ca. 12 minuten.
  7. Maak intussen de saus. Schep de aardappels uit de saus en hou warm. Voeg de crème fraîche, overgebleven dragon en chilipoeder toe. Breng aan de kook en maak met een staafmixer een gladde saus. Voeg de kappertjes toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  8. Schep de aardappels op een bord, daarbovenop de prei en de gegrilde kippendijen. Serveer met de saus en de gedroogde appel en chorizo.
  9. Als je geen steranijs en chilipoeder in huis hebt, kun je steranijs vervangen met 0,5 tl venkelzaadjes en chilipoeder met chilivlokken.