Skip to main content

Gegrilde kip en prei met gedroogde appel, chorizo en een dressing van kappertjes, dragon en chili

Kip

  • Totale tijd 60 minuten
Week9 Gegrilde kip en prei met dragon chili en kappertjes vierkant

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks appel
  • 2 stuks prei
  • 1 stuks ui
  • 20 gram dragon
  • 600 gram bildstar aardappelen
  • 400 gram kippendijenvlees
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 gram chorizo

In Huis

  • 1 stuk steranijs
  • 0.5 el chilipoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • om te bakken olijfolie (extra vierge)
  • 25 gram boter
  • 150 ml witte wijn
  • 2 stuks tomaten of twee gepelde tomaten uit blik
  • 2 el kappertjes
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Snij (met een mandoline) dunne plakjes van de appel. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de appelplakjes op de bakplaat. Vijzel de steranijs (zie tip) met de helft van het chilipoeder en besprenkel de appels hiermee. Laat langzaam drogen in de oven voor ongeveer 60 min. Keer de appels halverwege.
  3. Snij en was de groene delen van de prei. Snij de prei, ui, knoflook en dragonblaadjes grof. Verwarm olijfolie in een soeppan. Bak de prei, ui, knoflook en 2/3 van de dragon 2-3 minuten op hoog vuur. Voeg 200 ml water (pp), de boter en witte wijn toe. Breng de bouillon aan de kook en laat 60 minuten heel zachtjes koken.
  4. Boen de aardappelen schoon en snij in plakjes van 1 cm. Snij de overgebleven witte prei in brede ringen van 2 a 3 cm.
  5. Zeef de bouillon boven een brede koekenpan. Snij de tomaten in stukjes en voeg bij het vocht. Kook hierin de aardappelschijfjes in ongeveer 15-18 minuten gaar.
  6. Haal de appels uit de oven en laat deze afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  7. Smeer de kippendij en prei in met olie, peper en zout. Grill in een grillpan totdat je mooie grillstrepen ziet (het gaart verder in de oven). Verdeel over een ingevette ovenschaal. Zet in de oven voor ca. 12 minuten.
  8. Maak intussen de saus. Schep de aardappels m.b.v. een schuimspaan uit de saus en hou warm. Voeg crème fraîche, overgebleven dragon en chilipoeder bij de bouillon. Breng aan de kook en maak met een staafmixer een gladde saus. Voeg de kappertjes toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  9. Snij de chorizo in dunne plakjes.
  10. Serveren: Schep de aardappels op een bord, daarbovenop de prei en de gegrilde kippendijen. Serveer met de saus, gedroogde appel en chorizo.
  11. Als je geen steranijs en chilipoeder in huis hebt, kun je steranijs vervangen met 0,5 tl venkelzaadjes en chilipoeder met chilivlokken.