Skip to main content

Gegrilde portobello en rijstsalade met veel groenten en citroenmelisse

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 240 gram volkoren basmatirijst
  • 4 stuks portobello
  • 1 courgette
  • 500 gram gemengde cherrytomaatjes
  • 1 paprika
  • 1 venkel
  • 2 el citroenmelisse
  • 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie
  • kneepje citroensap

In Huis

  • 4 teentjes knoflook
  • om in te smeren olijfolie
  • 8 el olijfolie (extra vierge)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Breng 60 gram rijst pp met 120 ml water pp aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes (event. met behulp van een vlamverdeler) in 25-30 minuten gaar en droog koken.
  3. Pel de knoflook niet maar vouw ze in aluminiumfolie met 2 el (bij 4p) olijfolie en wat zout. Leg op een rooster in het midden van de oven en rooster in 20 min gaar.
  4. Smeer de portobellos in met flink wat olijfolie en bestrooi met zout. Grill ze in een hete grillpan elke kant een minuut of 4. Plaats ze daarna op een rooster in de oven en laat ze in circa 5 minuten gaar worden.
  5. Snij intussen de courgette, cherrytomaatjes, paprika en venkel in mooie kleine stukjes van eenzelfde formaat. Hak de citroenmelisse fijn.
  6. Spoel de Nieuw-Zeelandse spinazie af en haal de blaadjes van de dikkere stelen (dunnere steeltjes zijn wel lekker om te eten, de dikkere stelen zijn te taai). Roerbak in een scheutje olie tot het blad net aan is geslonken. Zet het vuur uit en laat staan tot gebruik.
  7. Maak de dressing voor de portobello's: meng de helft van de olijfolie extra vierge (4 el bij 4p), balsamico en mosterd goed door elkaar. Haal de knoflook uit de oven en pers de pulp uit de schilletjes in de dressing. Klop goed door en breng op smaak met een beetje peper en zout.
  8. Spoel de rijst af zodat hij koud is. Meng de groenten door de uitgelekte rijst, samen met de citroenmelisse, wat zout en peper, de citroenmelisse een kneepje citroensap en de andere helft van de olijfolie extra vierge.
  9. Serveer de portobello's met de dressing en de rijstsalade.