Skip to main content

Gegrilde portobello en rijstsalade met veel groenten en citroenmelisse

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 gram basmatirijst
  • 4 portobellos
  • 1 stuks rode puntpaprika
  • 1 courgette
  • 5 tomaten
  • 1 venkel
  • 3 el citroenmelisse (kervel is ook heel lekker!)
  • kneepje citroensap
  • 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie

In Huis

  • 4 teentjes knoflook
  • om in te smeren olijfolie
  • 8 el olijfolie (extra vierge)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl mosterd
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven tot 200 graden.
  2. Zet 50 gram rijst pp op in 100 ml water pp met wat zout en kook vanaf het moment dat het water kookt zachtjes (met behulp van een vlamverdeler) gaar in ca. 8-10 minuten.
  3. Pel de knoflook niet maar vouw ze in aluminiumfolie met 2 el olijfolie en wat zout. Leg op een rooster in het midden van de oven en rooster in 20 min gaar.
  4. Smeer de portobellos in met flink wat olijfolie en bestrooi met zout. Grill ze in een hete grillpan elke kant een minuut of 4. Plaats ze daarna op een rooster in de oven en laat ze in circa 5 minuten gaar worden.
  5. Snij intussen de paprika, courgette, tomaat en venkel in mooie kleine stukjes van eenzelfde formaat. Hak de citroenmelisse fijn.
  6. Spoel de Nieuw-Zeelandse spinazie af en haal de blaadjes van de dikkere stelen (dunnere steeltjes zijn wel lekker om te eten, de dikkere stelen zijn te taai). Roerbak in een scheutje olie tot het blad net aan is geslonken. Zet het vuur uit en laat staan tot gebruik.
  7. Maak de dressing voor de portobellos: meng de helft van de olijfolie extra vierge (4 el bij 4p), de balsamico en de mosterd goed door elkaar. Haal de knoflook uit de oven en pers de pulp uit de schilletjes in de dressing. Klop goed door en maak op smaak met een beetje peper en zout.
  8. Giet de rijst af en spoel af met koud water, we willen de rijst namelijk koud hebben. Meng de groenten door de uitgelekte rijst, samen met de citroenmelisse, wat zout en peper, een kneepje citroensap en de andere helft van de olijfolie.
  9. Serveer de portobellos met de dressing en de rijstsalade.