Skip to main content

Gehaktbal met aardappels uit de oven en bright lights snijbieten

Rund

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 g Rundergehakt
  • 800 g Snijbiet
  • 800 g Opperdoezer aardappels
  • 1 stuk(s) Eieren
  • 2 stuk(s) Sjalot

In Huis

  • 1 klontje(s) Boter
  • 3 el Paneermeel (optioneel)
  • 1 el Olie om te bakken
  • 1 tl Kerriepoeder
  • 1 tl Nootmuskaat
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels, schrob met een sponsje de losse velletjes eraf. Snij de kleintjes in tweeën en de wat grotere in kwarten. Leg ze in een ovenschaal.
  2. Snij de helft van de knoflook(tenen) in plakjes en leg tussen de aardappels. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en schuif gedurende 30-40 minuten in de oven. Hussel ze halverwege nog even een keer om.
  3. Ga nu de ballen maken. Rasp de helft van de sjalot(ten) fijn. Meng het gehakt met het ei, de geraspte sjalot, zout, peper, nootmuskaat, kerriepoeder en het paneermeel. Als je geen paneermeel hebt, gebruik dan een oude boterham die je ofwel roostert om te kunnen verkruimelen ofwel even weekt in een beetje melk.
  4. Draai twee balletjes per persoon, leg op een bord en laat gedurende ongeveer 15 minuten in de ijskast opstijven.
  5. Snipper de andere helft van de sjalot(ten) en hak de andere helft van de knoflook(tenen) fijn.
  6. Snij de stengels van de snijbiet in plakjes van ca. 1 cm en het blad in repen. Hou apart van elkaar. Was indien nodig met behulp van een slacentrifuge.
  7. Ga nu eerst de ballen bakken.Verwarm in een koekenpan een klontje boter en een scheutje olie. Als het schuim weg is en de boter een beetje bruin, bak je de ballen rondom mooi bruin. Zet daarna het vuur zacht, voeg 1 el water toe en laat met een deksel op de pan gaar worden in circa 10 minuten.
  8. Maak intussen ook de snijbiet klaar. Verwarm in een wok wat olie en fruit daarin de ui eventjes aan. Voeg dan de stengels toe en na ongeveer een minuut de knoflook. Laat beetgaar worden en voeg vlak voor het opdienen nog het blad toe. Laat slinken en garen in circa 4 minuten. Maak op smaak met peper en zout en evt. een snufje kerriepoeder. Serveer met de ballen en de aardappels.