Skip to main content

Gehaktballetjes in rokerige tomatensaus met courgette-koriander-munt couscous

Rund

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 g Rundergehakt
  • 2 stuk(s) Courgette
  • 800 g Tomaten
  • 1 stuk(s) Rode ui
  • 2 handje(s) Zomerpostelein
  • 200 g Couscous
  • 15 g Koriander
  • 15 g Munt
  • 1 bakje(s) Specerijenmengsel

In Huis

  • 2 el Olijfolie om te bakken
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 1 tl Suiker
  • 1 tl Komijnpoeder
  • 1 stuk(s) Oude boterham
  • 1 scheutje(s) Melk
  • 1 tl Zout
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Let op je hebt elders deze week ook postelein nodig.
  2. Zet de waterkoker aan. Zet met een scherp mes een kruisje in de bovenkant van elke tomaat. Doe ze in een grote kom en giet het kokende water erover. Laat een minuutje staan, giet/spoel af met koud water. Pel de tomaten en hak in stukken.
  3. Snipper de ui en fruit langzaam aan in wat olie. Hak 3/4 van de knoflook fijn en voeg die toe als de ui glazig is. Roer een paar keer om en voeg dan de specerijen toe.Voeg de stukken tomaat toe met een snufje zout en de suiker. Breng aan de kook en laat circa 15 minuten pruttelen. Stamp de tomaten als ze een beetje zacht zijn geworden, met een pureestamper fijn.
  4. Week een boterham in een scheutje melk. Snij de steeltjes van de koriander fijn. Doe het gehakt in een kom en kneed daar de koriandersteeltjes, komijnpoeder,1/4 van de knoflook (geperst), het zout (1tl = 5g, bij 4p) en de boterham door. Maak kleine gehaktballetjes ter grootte van een pingpongbal.
  5. Doe intussen de couscous in een kom. Rasp de courgettes met een grove rasp en doe in een vergiet. Meng een snufje zout erdoorheen en laat even staan. Hak de munt en koriander fijn. Kook 200 ml water en voeg bij de couscous, laat plm 3 min staan met een deksel erop. Knijp dan de courgette uit zodat het vocht eruit loopt. Doe een flinke scheut olijfolie bij de couscous, voeg de courgette, verse kruiden en een paar plukjes postelein toe. Breng evt op smaak met zout en peper.
  6. <br>Verhit olie in een braadpan. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in plm 2 minuten. Let op: ze hoeven nog niet helemaal te garen! Haal met een schuimspaan uit de pan en roer ze door het tomatenmengsel. Laat ongeveer 10 min pruttelen totdat ze gaar zijn.