Gehaktballetjes met geroerbakte kruidige witte kool, pittige appelmoes en gekookte aardappels

Rund

  • Totale tijd 45 minuten
Wk 9 oosterse balletjes met pittige appelmoes en roerbak rode kool 1

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram witte kool
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 gram Doré aardappels
  • 3 stuks appels
  • 400 gram rundergehakt

In Huis

  • olie om in te bakken
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 el (riet)suiker
  • 1 stuks kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 2 el gember
  • 1 stuks sinaasappel
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 stuks ui
  • 2 el ketjap manis
icon package

Recept stappen

  1. Snij de witte kool in dunne reepjes en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Verhit olie in de wok. Bak het venkelzaad kort en voeg de witte kool en bleekselderij toe. Bak en roer af en toe.
  2. Schil de aardappels, halveer en zet op in een laagje water met zout. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar en giet af.
  3. Snij de appels in vieren, verwijder het klokhuis, schil de partjes en snij in stukken. Voeg ¼ van de appels bij de witte kool.
  4. Zet de rest van de appels op in een pannetje met een bodempje water, de suiker, het kaneelstokje, de steranijs en flink wat peper.
  5. Schil en rasp de gember. Voeg de helft van de gember bij de witte kool en de andere helft bij de appel.
  6. Rasp de helft van de sinaasappel, bewaar en schil de andere helft van de sinaasappel met een dunschiller. Voeg de schillen bij de appel en bewaar de rasp. Pers het sap bij de appel. Laat de appels circa 10 minuten stoven tot een compote. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje, de steranijs en de sinaasappelschillen.
  7. Dep het gehakt droog als dat nodig is. Rol per persoon 3 balletjes van pingpongbalformaat.
  8. Blus de witte kool af met de balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Doe in een schaal, bestrooi met sinaasappelrasp en hou warm.
  9. Schroei in dezelfde wok in olie op stevig vuur de balletjes rondom bruin door af en toe de pan te schudden. Snipper intussen de ui zo fijn mogelijk. Voeg bij de ballen als ze dichtgeschroeid zijn en bak een poosje zachtjes mee. Blus, als de ui glazig is, af met de ketjap en 2 of 3 keer zoveel eetlepels water.
  10. Serveer de gekookte aardappels met de balletjes, de witte kool en de appelcompote.
  11. Je kan de compote ook als toetje eten met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs, ook heel erg lekker!