Skip to main content

Gehaktballetjes met pittige zoetzure tomatensaus en kweepeertjes met lauwwarme couscous salade

Rund, Lam

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks kweeperen
  • 1 stuks rode ui
  • 400 gram lams-rundergehakt
  • 4 tl harissa
  • 5 el tomatenpuree
  • 2 slierten citroenschil
  • 2 stuks aubergine
  • 3 el citroensap
  • 200 gram couscous
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 3 el peterselie
  • 3 el muntblaadjes

In Huis

  • 5 teentjes knoflook
  • 3 el broodkruim of paneermeel (optioneel)
  • olie om in te bakken
  • 1 tl paprikapoeder (gerookt)
  • mespunt kaneel
  • 2 stuks laurierbladeren
  • 1 el rietsuiker
  • 400 ml kokend water voor saus
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pak een groot, scherp mes en snij de kweeperen voorzichtig (!) met schil in kleine partjes. Snij het klokhuis eruit. Zet op in water en kook zachtjes gaar in 10 minuten. Giet af en zet weg.
  3. Pel en rasp de ui en de helft van de knoflook. Doe met het gehakt in een mengkom. Voeg het broodkruim, de helft van de harissa* toe en meng alles door elkaar. Draai ca. 3 balletjes per persoon en leg in een ingevette ovenschaal. Zet ca. 10 minuten in de oven.
  4. Maak de saus. Hak de rest van de knoflook fijn en fruit zachtjes(!) in olijfolie in een kleine braadpan of hapjespan. Voeg de tomatenpuree, andere helft van de harissa*, paprikapoeder, kaneel, laurierbladeren en rietsuiker toe en meng goed. Schil met een dunschiller de slierten van de citroen en doe bij de saus. Bak zachtjes 4-5 minuten, roer af en toe.
  5. Zet de waterkoker aan.
  6. Snij de aubergine in blokjes van ca. 1.5 cm en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel flink met olijfolie, zout en peper en hussel goed.
  7. Haal de gehaktballetjes uit de oven en schuif de aubergine erin. Verhoog de temperatuur naar 220 graden en bak in 20-25 minuten gaar.
  8. Voeg de balletjes incl. vocht met de voorgekookte kweepeertjes toe aan de saus. Voeg ook het citroensap en het kokende water toe. Breng weer aan de kook. Laat ca. 15 minuten afgedekt sudderen. Daarna nog even 5 minuten zonder deksel zodat de saus iets inkookt. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Doe de couscous in een hittebestendige kom en zet net onder met kokend water. Laat afgedekt 5 minuten rusten tot al het vocht is opgenomen. Maak los met een vork.
  10. Halveer de cherrytomaatjes. Hak de peterselie (incl. steeltjes) en munt (alleen de blaadjes) fijn. Meng de couscous met de cherrytomaatjes, de verse kruiden en de aubergine als deze gaar is. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de gehaktballetjes met de couscoussalade.
  11. * Hou je niet van pittig? Gebruik dan iets minder harissa
  12. Goed om te weten: Het gehakt (bij 4p) is gekruid met 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl zout, 0.5 tl cayennepeper, een snufje peper en een snufje kaneel (bij 2p de helft)