Skip to main content

Gekaramelliseerde witlof met blauwe kaas uit de oven en gnocchi met saliebotersaus

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 struikjes witlof
  • 8 blaadjes salie
  • 150 gram boter
  • 2 pakjes gnocchi

In Huis

  • 3 takjes tijm
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram roquefort
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 3 tl kristalsuiker
  • 50 gram broodkruim
  • 100 ml creme fraiche
  • 4 el melk
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven tot 200C.
  2. Halveer de witlof. Snij de salieblaadjes fijn en rits de takjes tijm. Hak de walnoten grof, brokkel de roquefort en rasp de Parmezaanse kaas.
  3. Doe 50 g boter in de pan met de suiker en zet op halfhoog vuur. Roer goed door. Leg zodra de boter gaat borrelen en begint te kleuren struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin, druk ze iets aan. Haal de struikjes uit de pan.
  4. Leg de struikjes lof met de gekaramelliseerde kant boven in een passende ovenschaal.
  5. Vermeng het broodkruim met de Parmezaanse kaas, tijm, creme fraiche, de melk en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en schuif ca. 20 minuten in het midden van de oven tot het lof gaar is.
  6. Maak in de tussentijd de salie-botersaus. Smelt 100 g boter in een klein pannetje. Voeg de salieblaadjes toe en laat zachtjes trekken. De boter moet niet bruin worden.
  7. Kook de gnocchi gaar volgens de instructie op de verpakking.
  8. Haal de witlof uit de oven. Brokkel er wat Roquefort en de gehakte walnoten overheen en serveer met de gnocchi en salie-botersaus.
  9. Wijnsuggestie:Chardonnay Eleve en Futs de Chene - Domaine des Montarels (Cotes de Thongue, Frankrijk) of Ventoux Passe Colline - Vignobles de Balma Venitia (Rhone, Frankrijk).