Skip to main content

Gemengde salade met aardbei, chioggiabiet, komkommer, koolrabi, roodlof, Brabantse blauwschimmel en ciabatta met gekaramelliseerde ui

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 rode uien
  • 500 gram aardbeien
  • 200 gram chioggiabiet
  • 1 komkommer
  • 300 gram koolrabi
  • 4 ciabatta's
  • 2 stronkjes roodlof
  • 1 zakje gemengde sla
  • 150 gram blauwschimmelkaas

In Huis

  • 2 el boter
  • olijfolie (om te bakken)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 4 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Halveer de rode ui en snij in dunne ringen. Verhit de boter en wat olie in een koekenpan en fruit de ui met een snuf zout 2 min op midden-hoog vuur. Voeg de bruine basterdsuiker en helft van de balsamico azijn toe en laat op zacht vuur ca 15 minuten zachtjes pruttelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden voor het brood.
  3. Snij 350 gram (bij 4p) aardbeien in partjes en zet opzij. Pureer de rest (150 g bij 4p) met een staafmixer samen met de olijfolie extra vierge en andere helft van de balsamico azijn tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Schil de chioggiabiet en snij (of rasp*) in zo dun mogelijke plakjes (event. met behulp van een mandoline). Snij mbv een kaasschaaf dunne slierten van de komkommer. Schil en snij de koolrabi in blokjes van 0.5 cm. Doe in een grote slakom.
  5. Bak de ciabatta 10 minuten in de oven.
  6. Halveer de roodlof in de lengte, verwijder het hart en snij in smalle reepjes. Was de gemengde sla met behulp van een slacentrifuge. Voeg bij de groenten.
  7. Hak de blauwe kaas fijn, hou ¼ apart voor de ciabatta.
  8. Maak voor iedereen een bord salade. Verdeel ¾ van de blauwe kaas en partjes aardbei erover. Schenk de dressing erover.
  9. Snij de ciabatta’s in de lengte doormidden, besprenkel met wat olie en garneer met de rode ui, rest van de blauwe kaas, een plukje rucola. Serveer de ciabatta’s bij de salade.
  10. *Je kan de chioggiabiet ook raspen als je geen mandoline of scherp mes hebt (of sneller klaar wilt zijn). Het gerecht is ook lekker met een nootje als je dat in huis hebt. Bijv. pecan-, pistache,-, amandel,- of walnootjes. Bak ze even op laag vuur in een droge koekenpan.