Skip to main content

Gepocheerde kabeljauw met koriandermuntsaus en pompoenrijst

Vis

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 gram pompoen
  • 2 uien
  • 400 kabeljauwfilet
  • 2 takjes koriander
  • 1 takje munt

In Huis

  • 300 gram basmatirijst
  • 2 el olijfolie om te bakken
  • 20 draadjes saffraan
  • 75 gram boter
  • 1 kaneelstokje
  • 1 snufje piment
  • 1 tl kardemompoeder
  • 400 ml groentebouillon
  • 50 gram cashewnoten
  • 1 citroen
  • 200 gram boter (ijskoud)
icon package

Recept stappen

  1. Week de rijst een uur van tevoren in ruim water.
  2. Verwarm de oven voor op 220˚ C. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snij in stukken van 1 cm. Besprenkel de pompoenblokjes met de helft van de olie en bestrooi met zout. Spreid de pompoen op een ovenschaal en zet 30 minuten in de oven totdat hij zacht is. Mix de saffraan met 3 el heet water en 25 g boter. Zet weg tot gebruik.
  3. Verhit de rest van de boter in een grote pan. Bak de ui aan en voeg het kaneelstokje en de piment toe. Bak ca. 15 minuten op laag vuur. Roer af en toe.
  4. Voeg de kardemom toe. Giet de rijst zo nodig af. Voeg de rijst toe aan de uien en bak even mee. Voeg dan de bouillon toe en vervolgens de geroosterde pompoen. Kook 5 minuten op hoog vuur met deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat nog 5 minuten koken.
  5. Haal het deksel van de pan en sprenkel het saffraanwater erbij. Voeg de cashewnoten toe. Doe het deksel weer op de pan en laat nog 5-10 minuten koken. Haal van het vuur en hou warm.
  6. Leg de kabeljauwfilets in een pan. Bedek met gezouten koud water en breng langzaam tegen de kook aan. Draai het vuur zo laag mogelijk en pocheer de kabeljauw 7-8 minuten. Haal de vispan van het vuur en laat de kabeljauw in het vocht staan.
  7. Was en hak de koriander en munt terwijl de kabeljauw pocheert. Pers de citroen en doe het sap in een klein pannetje. Breng op smaak met zout en peper en meng met 1 el van het pocheervocht. Breng aan de kook. Haal het pannetje, zodra het vocht kookt, van het vuur en klop er beetje bij beetje de koude boter door met een garde. Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Roer er de vers gehakte kruiden door. Hou de saus warm.
  8. Haal de kabeljauw met behulp van een schuimspaan uit het vocht, laat hem uitlekken. Serveer de kabeljauw met de saus en de pompoenrijst.