Skip to main content

Gepocheerde wijting met koriandermuntsaus en pompoenrijst

Vis

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 g Pompoen
  • 2 stuk(s) Uien
  • 4 filet(s) Wijting
  • 2 takje(s) Koriander
  • 1 takje(s) Munt

In Huis

  • 1 tl Zout
  • 2 el Olijfolie (extra vierge)
  • 20 draadje(s) Saffraan
  • 75 g Boter
  • 1 stuk(s) Kaneelstokje
  • 1 snufje(s) Piment
  • 50 g Cashewnoten
  • 1 tl Kardemompoeder
  • 300 g Basmatirijst
  • 400 ml Groentebouillon
  • 200 g Boter (ijskoud)
  • 1 stuk(s) Citroen
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Week de rijst een uur van tevoren in ruim water.
  2. Verwarm de oven voor op 220˚ C. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snij in stukken van 1 cm. Besprenkel de pompoenblokjes met de helft van de olie en bestrooi met de helft van het zout. Spreid de pompoen op een ovenschaal en zet 30 minuten in de oven tot hij zacht is. Mix de saffraan met 3 el heet water en 25 g boter. Zet weg tot gebruik.
  3. Verhit de rest van de boter in een grote pan. Bak de ui aan en voeg het kaneelstokje en de piment toe. Bak ca. 15 minuten op laag vuur. Roer af en toe.
  4. Voeg de kardemom toe. Giet de rijst zo nodig af. Voeg de rijst toe aan de uien en bak even mee. Voeg dan de bouillon toe en vervolgens de geroosterde pompoen. Kook 5 minuten op hoog vuur met deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat nog 5 minuten koken.
  5. Haal het deksel van de pan en sprenkel het saffraanwater erbij. Voeg de cashewnoten toe. Doe het deksel weer op de pan en laat nog 5-10 minuten koken. Haal van het vuur en hou warm.
  6. Leg de visfilets in een pan. Bedek hem met gezouten koud water en breng langzaam tegen de kook aan. Draai het vuur zo laag mogelijk en pocheer de vis 7-8 minuten. Haal de vispan van het vuur en laat de vis in het vocht staan.
  7. Was en hak de koriander en munt terwijl de vis pocheert. Pers de citroen en doe het sap in een klein pannetje. Breng op smaak met zout en peper en meng met een el van het pocheervocht. Breng aan de kook. Haal het pannetje, zodra het vocht kookt, van het vuur en klop er beetje bij beetje de koude boter door met een garde. Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Roer er de vers gehakte kruiden door. Hou de saus warm.
  8. Haal de vis met behulp van een schuimspaan uit het vocht, laat hem uitlekken. Serveer de vis met de saus en de pompoenrijst.