Skip to main content

Geroosterde bloemkoolsoep met brood, tzatziki en bietensalade

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) Ui
  • 1 stuk(s) Bloemkool
  • 4 stuk(s) Bieten
  • 1 stuk(s) Komkommer
  • 150 ml Volle yoghurt
  • 1 stuk(s) Landpunt meerzaden
  • 2 stuk(s) Lente-ui
  • 150 ml Havercuisine

In Huis

  • Olijfolie
  • 2 tl Paprikapoeder
  • 2 tl Kerriepoeder
  • 4 teen Knoflook met schil
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 1 teentje(s) Geperste knoflook
  • Olie om te bakken
  • 1 blaadje(s) Laurier
  • 2 blokje(s) Groentebouillon
  • 2 liter Kokend water
  • 2 el Olijfolie (extra vierge)
  • 2 el Rode wijnazijn
  • naar smaak Citroensap (uit flesje)
  • Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. 2. Halveer de ui en snij in parten. Snij de bloemkool in roosjes en de stronk in stukjes. Doe in een mengkom en hussel met een scheutje olijfolie, paprikapoeder, kerriepoeder, peper en zout. Verspreid alles over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de knoflook er met schil bij. Rooster 20-25 min in de oven tot de bloemkool kleurt.
  3. 3. Schil de bieten, snij in dobbelsteentjes van max. 1,5 cm. Doe in een ovenschaaltje, hussel om met een scheut olijfolie, de balsamico, peper en zout en schuif in de oven gedurende ongeveer 20-25 min. Zet de waterkoker aan.
  4. 4. Maak de tzatziki. Schil de komkommer, snij in de lengte doormidden en haal met een lepeltje de zaadjes eruit. Rasp grof en doe bij de yoghurt samen met de geperste knoflook, peper en zout.
  5. 5. Haal de bloemkool uit de oven en bak het brood af in ca. 12-15 min.
  6. 6. Verwijder de schil van de knoflooktenen. Verhit olijfolie in een soeppan, voeg de knoflook en geroosterde bloemkool toe. Voeg het laurierblaadje, de bouillonblokjes en het grootste deel van het kokende water toe (hou wat achter zodat je de soep later op de gewenste dikte kan maken). Laat met deksel op de pan 10-15 min zachtjes koken.
  7. 7. Snij de lenteui in ringetjes. Haal de bietjes uit de oven en check of ze (beet)gaar zijn. Meng met de helft (!) van de lente ui, olijfolie, zout en peper en naar smaak nog wat rode wijnazijn.
  8. 8. Verwijder het laurierblaadje (!) en pureer de soep met de staafmixer. Schenk de havercuisine erbij en warm goed door zonder te laten koken. Maak op smaak met zout en peper, een kneepje citroensap en garneer met lente-ui. Serveer met de bietjes, brood en tzatziki.
  9. <br>Let op: je hebt vaker ui nodig deze week.<br>TIP: snij een beetje van het binnenste van de bleekselderij heel fijn en meng door de tzatziki.