Skip to main content

Gestoomde kabeljauw met lauwwarme salade van gegrilde prei, dille en yoghurt

Vis

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 gram wortelpeterselie
  • 400 gram Beemster Valery
  • 2 stuks prei
  • 400 gram kabeljauw
  • 1 krop andijvie
  • 100 ml Griekse yoghurt

In Huis

  • 1 el olijfolie (voor in de oven)
  • 4 el dille
  • 1 el olijfolie (besprenkelen)
  • 1 el olijfolie (om in te smeren)
  • 1 el olijfolie (extra vierge)
  • naar smaak citroensap
  • 1 tl nigellazaad
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Schil de wortelpeterselie en aardappels, halveer ze en snij in even dunne plakken van 1/2 cm. Doe in een mengkom met 1 el olijfolie (bij 4p), peper en zout en hussel om zodat alles goed bedekt is. Leg op een bakplaat met bakpapier in de voorverwarmde oven voor ca. 25 minuten.
  3. Snij donkerste deel van 1 prei af en laat de wortels zitten. Halveer ze in de lengte en spoel zand er tussenuit. Snij van de andere prei nog ca. 3 cm lichtgroen af en snij in hele dunne ringetjes voor bij de vis. Snij de rest van de preien doormidden.
  4. Hak 1/3 van de dille fijn. Neem per persoon een vel aluminiumfolie en leg op elk vel wat van de fijngesneden prei, 1 kabeljauw op de huid, de fijngehakte dille, peper, zout. Besprenkel alle pakketjes met een paar druppels olijfolie en vouw ze losjes maar goed dicht. Zet ze in de oven bij de knolraap voor 15 minuten.
  5. Verwarm de grillpan. Smeer de stukken prei in met de aangegeven hoeveelheid olie en bestrooi met peper en zout. Grill aan beide kanten ca. 4 minuten. Zet het vuur uit, dek af en laat even staan.
  6. Hak de rest van de dille grof. Spoel de andijvie af, snij in kwarten en dan in stukken.
  7. Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een 1 el olijfolie (bij 4p) in een grote wok en bak daarin de knoflook heel lichtbruin. Haal de knoflook eruit met een schuimspaan en bewaar. Roerbak nu de andijvie voor 2-3 minuten. Zet het vuur uit.
  8. Snij de wortels van de gegrilde prei. Snij ze dan in stukken van 3-5 cm en voeg bij de andijvie, samen met de geroosterde wortelpeterselie, de aardappel, de plakjes knoflook, de yoghurt, olijfolie extra vierge en citroensap naar smaak, zwarte peper en het nigellazaad. Hussel voorzichtig om en serveer als lauwwarme salade bij de vispakketjes.