Skip to main content

Gevulde tomaten met gebakken nieuwe Frieslander aardappelen en een salade van tuinbonen, sperziebonen en cherrytomaatjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 0.5 rode ui
  • 4 vleestomaten
  • 8 blaadjes waterkers
  • 4 eieren
  • 1 kilo Frieslander aardappelen
  • 800 gram tuinbonen
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 bosje bonenkruid
  • 300 gram gekleurde cherrytomaatjes

In Huis

  • scheutje rode wijnazijn
  • 2 tl provençaalse kruiden
  • om te bakken olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan water met zout aan de kook voor de sperziebonen en tuinbonen.
  2. Halveer de ui en snij in dunne halve ringen en laat tot gebruik ‘garen’ in een kommetje met een scheutje rode wijnazijn.
  3. Snij het kapje van de vleestomaten en hol uit met een mesje of lepel (bewaar het vruchtvlees*). Bestrooi de binnenkant van de tomaat met flink wat zout en peper, de Provençaalse kruiden en een scheutje olijfolie. Druk in elke tomaat een paar blaadjes waterkers. Breek er voorzichtig een ei in en zet ca. 20 min in de oven totdat het ei gestold is.
  4. Schrob de nieuwe aardappelen schoon en snij ze in blokjes of partjes. Verwarm wat olie in een (afdekbare) koekenpan of wok en bak de aardappelen aan totdat ze licht gekleurd zijn. Voeg een klein scheutje water toe en dek af. Stoof in ca. 10 minuten gaar. Schep af en toe om.
  5. Breng een pan water aan de kook (zonder zout). Dop de tuinbonen en voeg ze bij het kokende water. Zet een wekker op 10 minuten. Snij intussen het steeltje van de sperziebonen (je kan het puntje laten zitten) en halveer. Voeg ze na ca. 4 minuten bij de tuinbonen en kook ca. 6 minuten mee. Spoel met koud water af om te voorkomen dat ze doorgaren.
  6. Haal genoeg blaadjes bonenkruid af om 1 el te kunnen hakken en voeg de overige takjes bij de kokende bonen.
  7. Maak intussen in een slabak een dressing van de rode wijnazijn, olijfolie extra vierge, mosterd en zout en peper. Halveer de cherrytomaatjes en voeg bij de dressing, samen met de tuinbonen en sperziebonen. Voeg de gemarineerde ui toe. Snipper het achtergehouden bonenkruid en voeg toe.
  8. Serveer de gevulde tomaat met de aardappeltjes en de peulvruchten-tomatensalade.
  9. Smeer het vruchtvlees van de vleestomaten op een geroosterd broodje met een beetje knoflook, peper en zout.