Goedgevulde andijviestamppot met oesterzwammen en Bastiaanse blauwschimmel

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Goedgevulde andijviestamppot met oesterzwammen en Bastiaanse blauwschimmel | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Doré aardappelen
  • 400 gram Bonita of Murasaki bataat (witte bataat)
  • 1 stuks prei
  • 1 stuks banaansjalot
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 gram oesterzwammen
  • 4 el yoghurt
  • 250 gram andijvie
  • 100 gram Bastiaanse blauwschimmelkaas

In Huis

  • 3 teen knoflook
  • olie om te bakken
  • 1 blaadje laurier
  • 1.5 tl gedroogde tijm
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en bataat en snij in blokjes.
  2. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussen uit. Snij in ringen. Hak de knoflook fijn.
  3. Verwarm een scheut olie in een flinke soeppan. Voeg aardappel, bataat en prei toe. Bak een paar minuutjes al roerend (zonder te laten verkleuren). Roer de helft (!) van de gehakte knoflook erdoor en bak even mee. Zet het geheel net niet onder water en voeg zout en laurier toe, dek af, breng aan de kook en laat in ca. 15 minuten gaar koken.
  4. Snij de sjalot in halve ringen en snij de bleekselderij in dunne boogjes. Verwarm olie in een wok en bak daarin zachtjes aan.
  5. Snij of scheur intussen de oesterzwammen in repen. Voeg toe als de sjalot glazig is en bak ca. 5 minuten op hoog vuur al omscheppend. Voeg als de oesterzwammen mooi bruin zijn de andere helft van de knoflook en de gedroogde tijm toe. Schud een paar keer om en draai het vuur zacht.
  6. Giet de aardappel en bataat af (bewaar evt wat kookvocht!). Haal het laurierblaadje eruit! Stamp fijn en maak smeuïg met de yoghurt. Breng goed op smaak met peper en zout.
  7. Snij de andijvie in repen en was met behulp van een slacentrifuge. Roer de andijvie door de puree en laat op een laag vuurtje wat slinken.
  8. Brokkel de Bastiaanse blauwschimmel in een schaaltje. Laat ongeveer de helft door de oesterzwammen smelten en zet de rest op tafel ter garnering. Serveer de oesterzwammen met de andijviestamp.
  9. Goed om te weten: Op de foto gebruikten we oranje bataat, we kozen nu voor de witte bataat die een heerlijk romige structuur heeft maar verder niet te krijgen is in de winkels om onze proefkeuken heen 😉.