Skip to main content

Gratin van aardappel en koolrabi met Brabantse blauwschimmelkaas en een groene salade met roodlof en komkommer

Vegetarisch

  • Kooktijd 60 minuten
  • Waarvan Oventijd 15 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram Frieslander aardappels
  • 600 gram koolrabi
  • naar smaak Brabantse blauwschimmelkaas
  • 75 gram sla
  • 2 stronkjes roodlof
  • 0.50 komkommer

In Huis

  • boter
  • 1 pakje kookroom
  • olie
  • 2 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • simpele vinaigrette (naar smaak)
  • 1 tl gedroogde tijm
icon package

Recept stappen

  1. Was de aardappels en snij in plakjes van 0.5cm. Zet op in een laagje gezouten water en kook beetgaar in ca. 5 minuten.
  2. Schil de koolrabi (de onderkant extra goed). Snij doormidden of in kwarten, afhankelijk van hoe groot ze is, en dan in gelijkmatige plakjes van ongeveer 0.5 cm dikte. Verhit een klont boter met wat olie en de suiker in een koekenpan en voeg de koolrabiplakjes toe. Doe de gedroogde tijm erbij en bestrooi met het zout en voeg een snufje nootmuskaat toe. Leg een deksel op de koekenpan en laat circa 15 minuten op laag vuur sudderen. Roer regelmatig om en voeg indien nodig een klein beetje water toe.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Giet de aardappels af als ze beetgaar zijn en zet even in koud water zodat ze wat afkoelen.
  5. Vet een ovenschaal in met boter. Leg de aardappelplakjes daar alvast in.
  6. Schep de koolrabiplakjes uit de pan (laat vocht zitten) en verdeel over de aardappels. Voeg de kookroom bij het koolrabivocht, samen met peper, nog wat zout naar smaak en het paprikapoeder en breng aan de kook.
  7. Verdeel de koolrabi plakjes op de aardappels. Bestrooi met wat zout en peper. Giet de koolrabisaus eroverheen en eindig met wat plakken kaas. Bak in 15 minuten af.
  8. Maak een eenvoudige vinaigrette in de verhouding 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd en een likje honing. Was de sla, snij de komkommer in halve maantjes. Snij de onderkant van de roodlof eraf, snij het hart eruit en snij in reepjes. Meng samen met de dressing en serveer bij de gratin.