Skip to main content

Gratin van aardappel en koolrabi met Terschellinger Windkracht 10 kaas en een groene salade met radijsjes

Vegetarisch

  • Kooktijd 60 minuten
  • Waarvan Oventijd 15 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram Nicola aardappels
  • 600 gram koolrabi
  • 1 tl tijm
  • 4 tomaten
  • 180 gram Terschellinger kaas
  • 1 pakje havercuisine
  • 0.75 krop sla
  • 1 bosje radijsjes
  • 100 gram peen

In Huis

  • boter
  • olie
  • 2 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • simpele vinaigrette (naar smaak)
icon package

Recept stappen

  1. Was de aardappels en snij in plakjes van 0.5cm. Zet op in een laagje gezouten water en kook beetgaar in ca. 5 minuten.
  2. Schil de koolrabi (de onderkant extra goed). Snij doormidden of in kwarten, afhankelijk van hoe groot ze is, en dan in gelijkmatige plakjes van ongeveer 0.5 cm dikte. Verhit een klont boter met wat olie en de suiker in een koekenpan en voeg de koolrabiplakjes toe. Ris de tijm erbij, bestrooi met het zout en voeg een snufje nootmuskaat toe. Leg een deksel op de koekenpan en laat circa 15 minuten op laag vuur sudderen. Roer regelmatig om en voeg indien nodig een klein beetje water toe.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Giet de aardappels af als ze beetgaar zijn en zet even in koud water zodat ze wat afkoelen.
  5. Snij de tomaten in plakken van 1 cm. Schaaf de kaas in plakjes. Vet een ovenschaal in met boter. Leg de aardappelplakjes daar alvast in.
  6. Schep de koolrabiplakjes uit de pan (laat vocht zitten) en verdeel over de aardappels. Voeg de haverroom bij het koolrabivocht, samen met peper, nog wat zout naar smaak en het paprikapoeder en breng aan de kook.
  7. Verdeel de koolrabi plakjes op de aardappels en leg de tomatenplakjes daar weer op. Bestrooi de tomaat met wat zout en peper. Giet de koolrabisaus eroverheen en eindig met de kaas. Bak in 15 minuten af.
  8. Maak een eenvoudige vinaigrette in de verhouding 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd en een likje honing. Was de sla, snij de radijsjes in kwarten en rasp de peen. Meng samen met de dressing en serveer bij de gratin.
  9. TIP: We hebben expres wat meer kaas gedaan om te proeven. Het is bijna zonde om deze lekkere kaas in de oven te doen! Heb je nog wat geraspte kaas, doe dan half-om-half en bewaar wat meer voor uit het vuistje!