Skip to main content

Groene bonensalade met slavink en gebakken nieuwe aardappeltjes

Varken

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 el sjalot
  • 600 gram Frieslander aardappelen
  • 800 gram tuinbonen
  • 300 gram sperziebonen
  • 300 gram snijbonen
  • 4 stuks slavink
  • 2 minicourgettes
  • 2 stronkjes roodlof

In Huis

  • 2 el witte wijnazijn
  • olie om te bakken
  • 2 tl mosterd
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • snufje suiker
  • mayonaise (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan water op voor de peulvruchten (zonder zout).
  2. Snij 1 el sjalot (bij 4p) heel fijn en doe met de azijn in een slabak. Pers naar wens al dan niet nog een klein teentje knoflook erbij.
  3. Was of schil de aardappelen en snij in blokjes van 2 cm. Bak even aan in wat olie, dek af en laat ca. 15 minuten garen. Haal, als ze beetgaar zijn, het deksel van de pan. Laat het vocht verdampen, voeg nog wat olie toe en bak op hoog vuur in ca. 5 minuten bruin. Schud af en toe om.
  4. Dop intussen de tuinbonen. Vraag om hulp, vele handen maken licht werk! Voeg de tuinbonen bij het water als het kookt en kook gaar in 10-12 min. Zet de kookwekker op 3 minuten (dan doe je de andere bonen erbij).
  5. Haal de steeltjes van de sperzie- en snijbonen en snij in stukjes van ca. 2 cm. Voeg de laatste 7-9 minuten bij de tuinbonen en kook beetgaar. Giet en spoel de bonen (eventjes) af met koud water zodat ze mooi groen blijven.
  6. Bak de slavinken in olie rondom bruin. Voeg een scheutje water toe en gaar in ca. 15 minuten.
  7. Snij de minicourgette in blokjes van 1 cm. Doe in een vergiet en bestrooi met wat zout. Laat een minuutje of 10 zweten en uitlekken.
  8. Maak de dressing. Klop de mosterd en olijfolie extra vierge bij de azijn met sjalot. Breng op smaak met peper, zout en eventueel een beetje suiker. Voeg de afgegoten warme bonen toe.
  9. Verwijder het hart van de roodlof en snij in repen. Dep de courgette een beetje droog en meng met de roodlof bij de bonen.
  10. Serveer de bonensalade met de slavink en de gebakken aardappeltjes en eventueel een beetje mayo.